O subcomisie a Senatului american a dat ieri publicitatii un raport in care prezinta cateva zeci de documente ce dovedesc faptul ca doi politicieni europeni au primit mita de la regimul lui Saddam Hussein.

Charles Pasqua, senator francez si fost ministru de interne in mai multe guverne ale presedintelui Jacques Chirac, a primit bonuri de achizitie pentru 11 milioane de barili de petrol, iar parlamentarul britanic George Galloway, pentru 20 de milioane de barili. Autorii raportului nu au precizat cat au castigat cei doi din aceste cadouri facute de Saddam, dar aminteste ca beneficiarul primea, in general, un comision situat intre 3 si 30 de centi per baril.

Raportul citeaza documente descoperite in fostul sediu al ministerului irakian al petrolului, precum si declaratii ale unor fosti membri ai regimului baasist care au confirmat ca i-au mituit pe cei doi in schimbul unei atitudini favorabile ridicarii sanctiunilor ONU. Printre acestia, Taha Yassin Ramadan, fostul vicepresedinte irakian.

In cazul lui Galloway nu exista nici o indoiala. El s-a remarcat ca unul dintre cei mai infocati avocati ai ridicarii embargoului si, ulterior, ca unul dintre cei mai intransigenti critici ai razboiului din Irak. In 2003 a fost exclus din Partidul Laburist, dar a reusit sa isi pastreze fotoliul in Parlament la recentele alegeri.

Mai interesant este ca a fost ales intr-o circumscriptie majoritar musulmana, ai carei alegatori au fost instruiti sa il voteze. Galloway a negat acuzatiile si a trecut la atac, denuntand "o conspiratie a Partidului Republican si a administratiei Bush care ar dori sa il discrediteze". Legaturile lui Charles Pasqua cu regimul lui Saddam par sa fie ceva mai obscure. Raportul il incrimineaza, de asemenea, pe principalul consilier pentru politica externa al lui Pasqua, Bernard Guillet, care ar fi primit alocatii pentru 5 milioane de barili de petrol.

Pasqua neaga acuzatiile, iar guvernul de la Paris a declarat ca dezaproba metodele de ancheta ale americanilor. Un raport publicat in februarie de comisia ONU de ancheta a programului "Petrol contra Hrana", condusa de fostul director al Federal Reserve, Paul Volcker, a relevat rolul pe care l-a jucat in deturnarea fondurilor fostul director al programului, cipriotul Benon Sevan. Sevan este unul dintre cei care au decis ca tranzactiile cu fondurile administrate de ONU sa se faca exclusiv printr-o mare banca franceza.

Programul ONU "Petrol contra Hrana" s-a derulat intre 1996 si 2003 si a avut scop umanitar. Dar dintr-un total de 64 de miliarde de dolari cel putin o treime au fost deturnati de regimul lui Saddam.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.