Seful diplomatiei europene Javier Solana a confirmat astazi ca negocierile cu Rusia pentru un acord de parteneriat consolidat nu vor fi reluate imediat, exprimandu-si speranta ca discutiile vor reincepe totusi inainte de summitul UE-Rusia din 14 noiembrie, informeaza NewsIn.

Negocierile, suspendate de europeni in 1 septembrie, "vor fi reluate atunci cand evaluarea (relatiilor UE-Rusia) lansata de Consiliu si Comisie va fi incheiata", a spus Solana. "Sper din toata inima ca acest lucru sa se intample inainte de 14 noiembrie", a spus Inaltul Reprezentant UE pentru diplomatie, sosind la lucrarile din cea a douda zi a summitului de la Bruxelles.

Presedintia franceza a Uniunii Europene spera initial sa anunte inca de la acest summit reluarea negocierilor. Dar tari precum Marea Britanie, Polonia, Cehia si tarile baltice au cerut ca reluarea negocierilor sa fie amanata cel putin pana in noiembrie, pentru a face presiuni asupra Rusiei sa isi continue retragerea trupelor din Georgia si sa se implice in discutiile de la Geneva asupra situatiei Abhaziei si Osetiei de Sud. Dicutiile ar fi trebuit sa inceapa miercuri la Geneva, dar au esuat, rusii si georgienii refuzand sa stea in aceeasi sala.

UE amanase in 1 septembrie negocierile abia incepute cu Moscova asupra unui nou acord strategic UE-Rusia, spunand ca acestea vor fi reluate imediat ce trupele ruse vor reveni pe pozitiile pe care le ocupau inainte de conflictul georgian. Rusia si-a retras recent trupele din zonele-tampon din vecinatatea teritoriilor separatiste, dar raman de clarificat chestiuni tehnice precum statutul unui district ce tine istoric de Osetia, dar era controlat de georgieni inainte de conflict si este in prezent sub controlul rusilor si osetilor.

Tema acordului cu Rusia este deosebit de importanta pentru Uniunea Europeana, deoarece documentul ar trebui sa contina prevederi in domeniul energetic. Rusia furnizeaza aproape un sfert din consumul european de gaz, dar este acuzata de unele state membre ca foloseste energia drept instrument de presiune si ca nu permite accesul europenilor pe piata sa energetica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.