Presedintele Vladimir Putin a pus piciorul in prag: Rusia nu va cere niciodata scuze tarilor baltice pentru ocupatia URSS si nici nu va condamna Pactul Ribbentrop-Molotov.

La o zi dupa sarbatorirea a 60 de ani de la victoria impotriva fascismului, la Moscova a avut loc Summit-ul Rusia-UE, unde s-a decis cooperarea in patru domenii importante. Discutiile legate de eventuala ridicare a vizelor pentru cetatenii rusi au esuat lamentabil, scrie ziarul rus Kommersant. Putin a respins categoric solicitarea UE de a conditiona ridicarea vizelor de un acord prin care Moscova sa se angajeze sa ii readuca in tara pe imigrantii ilegali din Europa.

SI-A IESIT DIN PEPENI

La conferinta de presa organizata dupa summit, presedintele rus s-a lansat intr-o serie de intrebari retorice cand o jurnalista din Estonia i-a cerut sa explice care sunt motivele pentru care Rusia refuza sa ceara scuze tarilor baltice pentru ocupatia lor de catre URSS. "Ce altceva se mai poate spune mai clar si mai precis? Sau poate ca doriti sa o facem in fiecare an? Gata! Am spus-o o data si este destul! Vom lasa oare mortii sa ne traga de maneca in fiecare zi si sa ne impiedice sa mergem inainte?"

CHESTIUNE INCHISA DIN 1989

Pentru Putin, condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov este inchisa din 1989, fiind suficient faptul ca documentul a fost blamat de Congresul Deputatilor Poporului din URSS, in decembrie 1989. Tratatul de neagresiune sovieto-german, semnat in 1939 la Moscova, contine un protocol aditional secret prin care URSS si Reich-ul german isi imparteau sferele de influenta in Europa de Est. In 1940, URSS a anexat nu numai tarile baltice, dar si Basarabia si Bucovina de Nord. Putin a spus ca, in 1941, URSS nu putea sa ocupe tarile baltice, intrucat ele erau deja in componenta ei din 1940.

El a declarat, pentru ziarul francez Le Figaro, citat de Agentia Rusia la zi, ca, astazi, "scopul balticilor este de a atrage atentia, de a justifica politica discriminatorie promovata de guvernele lor in privinta unei parti insemnate a populatiei rusofone, de a acoperi rusinea colaborationismului".

LUAM, NU DAM

Presedintele rus a respins o solicitare a Letoniei de a include in Tratatul de frontiera o referire la Tratatul sovieto-leton din 1920, care consfintea apartenenta la Letonia a unui raion din regiunea Pskov, astazi aflat in Rusia. Potrivit postului de radio Romania Actualitati, Putin a dat de inteles ca ridicarea unor revendicari teritoriale in Europa secolului al XXI-lea este absurda si inadmisibila. Letoniei i-a reprosat ca indrazneste sa ridice pretentii teritoriale, iar pe Estonia a laudat-o pentru gestul ei din anii ’90 de a renunta la pretentiile teritoriale fata de Rusia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.