Un judecator federal a ordonat astazi administratiei americane sa elibereze, pe teritoriul Statelor Unite, 17 chinezi uiguri detinuti la Guantanamo din 2002, decizie ce ofera o sansa si altor prizonieri, relateaza NewsIn.

Este prima decizie, de la deschiderea Guantanamo in 2002, a justitiei civile americane in favoarea eliberarii pe teritoriul american a unor prizonieri, optiune care a fost mereu refuzata de administratia Bush, motiv pentru care administratia si-a anuntat in aceasta seara intentia de a "face recurs urgent".

Declarandu-se "foarte ingrijorata si in profund dezacord" fata de aceasta decizie, Casa Alba a declarat intr-un comunicat ca aceasta hotarare "ar putea fi folosita ca precedent de catre alti prizonieri de la Guantanamo". Administratia nu a ezitat sa citeze, in randul posibililor beneficiari, pe "inamicii declarati ai Statelor Unite, suspectati ca au organizat atentatele de la 11 septembrie si care ar putea fi eliberati pe teritoriul american".

Concret, judecatorul Ricardo Urbina, din Washington, a ordonat ca cei 17 uiguri sa-i fie prezentati la o audiere de vineri, pentru a-i preda oficial familiilor lor, care locuiesc in capitala federala. O alta audiere va fi organizata la 16 octombrie pentru a decide conditiile in care aceste persoane pot locui in Statele Unite (regim juridic, de imigranti).

Este o "etapa importanta", a declarat organizatia pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Watch. "Situatia uigurilor ne aminteste de situatia dificila din punct de vedere juridic si moral a centrului de detentie de la Guantanamo", a declarat Asociatia pentu apararea libertatilor civile (ACLU).

"Toti ceilalti prizonieri ar trebui sa fie inculpati si judecati, ori eliberati imediat", a afirmat organizatia Amnesty International. "Este un mesaj adresat si guvernului chinez, care ii trateaza ca pe teroristi si care incearca sa obtina repatrierea lor, iar administratia americana trebuie sa refuze sa-i extradeze", a declarat Nury Turkil, din cadrul Asociatiei americane a uigurilor.

Disputa privitoare la detinutii uiguri, minoritate turcofona si musulmana, a inceput in 2004, cand administratia americana a recunoscut ca ea nu reprezinta un pericol si ca ar trebui sa fie trimisi in tara lor, asa cum s-a procedat cu alti zeci de detinuti. Administratia Bush recunoaste aceasta minoritate, persecutata de Beijing, iar Washingtonul refuza extradarea lor. Ei au ramas astfel la Guantanamo. In 2006, Albania a acceptat sa primesca cinci prizonieri, insa nicio alta tara nu a riscat sa nemultumeasca guvernul chinez prin acordarea de azil politic uigurilor.

La 30 septembrie, guvernul a reusit sa elimine acuzatiile fata de cei 17 uiguri, inca in detentie, cu privire la statutul de "combatant inamic", care ar fi justificat mentinerea lor la Guantanamo, fara formularea de acuzatii si fara procese.

Marti, uigurii cereau eliberarea temporara pe teritoriul american, pana cand o tara terta accepta sa ii primeasca.

Acest ordin al lui Urbina ar putea avea consecinte mai ample, pentru ca circa 250 de persoane aflate inca la Guantanamo au facut recursuri pentru a contesta detentia. Alti prizonieri, libieni si algerieni aflati in pericol daca sunt trimisi in tarile de orgine, si-au pierdut statutul de "combatant inamic" dar raman in continuare in detentie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.