Daca va fi ales presedinte SUA, Barack Obama nu va coopera cu Rusia in detrimentul statelor est-europene, in ale caror decizii de securitate, integrare NATO si UE Moscova nu are niciun drept de veto, a declarat pentru NewsIn consilierul de politica externa al candidatului democrat, Gregory B.Craig.
Fost consilier de politica externa al secretarului de stat Madeleine Albright si avocatul care a condus apararea presedintelui Bill Clinton impotriva suspendarii sale, Craig a subliniat ca o cooperare mai intensa cu Rusia mai ales in domeniul neproliferarii nucleare nu inseamna un troc cu interesele statelor est-europene, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Aflat la Bruxelles la o conferinta pe tema "America si lumea post-Bush" organizata de Carnegie Europe, o organizatie internationala de politica externa, consilierul candidatului democrat la prezidentialele din SUA a spus ca "nu este de conceput" ca angajamentul "solemn" de securitate fata de noile state membre NATO sa fie sacrificat de SUA in schimbul colaborarii cu Rusia in ceea ce priveste eforturile de a determina Iranul sa-si opreasca programul nuclear militar.

"Nu pot accepta notiunea ca alegi sa cooperezi cu Rusia in ceea ce priveste Iranul in detrimentul Europei Centrale si de Est. Asa ceva nu e viabil si nu se va intampla astfel", a spus Craig.

In viziunea consilierului lui Obama, extinderea NATO nu a fost o amenintare la adresa Rusiei, "nu a fost o decizie a NATO de a avansa in Est, ci o decizie a noilor democratii din fostul spatiu sovietic de a se integra cu Occidentul".

"Unul din mecanismele prin care aceste tari au preluat controlul propriului buget, al structurilor militare si al situatiei interne a fost aderarea la NATO si UE", a explicat consilierul american.

Referitor la bazele americane din Romania si Bulgaria, criticate dur de Moscova, care le percepe ca pe o amenintare directa, Craig a repetat ca "democratiile din fostul spatiu sovietic au tot dreptul sa ia propriile decizii cu privire la modul cum vor sa-si structureze relatiile cu vecinii. Notiunea ca rusii pot avea un drept de veto asupra unei decizii a poporului roman exprimata prin guvernul sau este o relicva a trecutului sovietic", a spus Craig.

Un alt motiv de disputa intre Rusia si UE, amplasarea scutului antiracheta american in Polonia si Cehia, va continua si sub presedintia lui Barack Obama, este de parere consilierul sau.

"Actualul presedinte a semnat un acord cu guvernele Poloniei si Cehiei, iar daca va fi ales, Barack Obama nu va incalca acest angajament solemn", a spus Craig. Cu toate acestea, "calendarul, ritmul si finalizarea implementarii acestui acord va fi o chestiune la discretia presedintelui SUA", a nuantat consilierul candidatului democrat, care in trecut s-a aratat sceptic cu privire la eficienta scutului antiracheta.

In urma operatiunilor militare impotriva Georgiei, Rusia "a suferit enorm economic", ceea ce demonstreaza ca dreptul de veto asupra optiunilor vecinilor sai de a adera la NATO este o idee de secol XIX sau XX, nemaiavand loc in contextul global din secolul XXI.

"Chiar daca o tara precum Ucraina nu este membra NATO, Rusia nu are dreptul, potrivit dreptului international, sa incalce suveranitatea Ucrainei. Desi nu exista obligatii de securitate, popoarele Europei si SUA vor sprijini libertatea si independenta poporului ucrainean in a lua propriile decizii, de a alege democratia si a se afilia insitutiilor occidentale, daca o doresc. In cele din urma este decizia georgienilor, ucrainienilor si belarusilor sa procedeze cum doresc si asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa fim de acord cu ei. Dar notiunea ca Rusia are un drept de veto asupra deciziilor interne ale Ucrainei si Georgiei este una de secol XIX-XX. In secolul XXI, cu actualele tendinte si impacturi globale, Rusia a suferit enorm din punct de vedere economic ca rezultat al interventiei sale in Georgia. Iar acest gen de constrangeri opereaza acum asupra Rusiei"
, a explicat Craig.

Candidatul democrat la prezidentialele din noiembrie respinge insa ideea promovata de rivalul sau republican, John McCain, de a infiinta o noua institutie numita Liga Democratiilor, fara Rusia si China, pentru a depasi blocajele decizionale din cadrul Consiliului de Securitate ONU, unde cele doua tari sunt membre.

"Nu vrem sa excludem guverne si natiuni cand e nevoie de participarea lor pentru a gasi solutii la probleme. A creea o alta organizatie care trage o linie intre 'noi' si 'ei' nu este o modalitate eficienta de a rezolva problemele cu care se confrunta democratiile in lumea de azi", a conchis Craig.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.