Revista Business Week a publicat un top al celor mai influente 25 de personalitati din arhitectura curenta a internetului.
Pe masura ce realizam ca mediul digital ne influenteaza in asa masura incat niste site-uri ne pot retine atentia ani de zile la rand si in orice domeniu particula "e" incepe sa se impuna inaintea mai tuturor cuvintelor, trebuie sa ne si cunoastem "stapanii". Majoritatea dintre ei, pionieri, vizionari sau, direct, manageri de top prin firme de IT sau site-uri din preistoria internetului. Sa facem cunostinta cu cativa dintre ei:

  • - Steve Ballmer. Managerul Microsoft nu mai are nevoie de nicio prezentare. Chiar daca la capitolul "advertising digital" nu stau chiar bine, fiind depasiti de Google, compania responsabila pentru cea mai raspandita familie de sisteme de operare din lume, Microsoft produce, in cash, aproximativ 1.8 miliarde de dolari lunar. Oricat de mult s-ar schimba clasamantele, insa, vom mai auzi de Microsoft in urmatoarele zeci de ani.
  • - Mitchell Baker. De la Fundatia Mozilla, Mitchell s-a numarat inca de la inceput printre cei reponsabili de succesul Firefox, proiectul lor principal. Cu o crestere in cota de piata de 20% in ultima vreme, Firefox are o singura amenintare reala in momentul de fata: browserul celor de la Google, Chrome.
  • - Jeff Bezos. Indicele lor bursier e AMZN si uber-market-ul lor digital, pe langa ca se numara printre una din companiile care au influentat decisiv evolutia retelei, are parte numai de recorderi in aprecierea actiunilor lor. Mai ales de cand tind sus, prin achizitiile recente facute si prin lansarea e-book-reader-ului Kindle. Pe langa asta, Amazon sta foarte bine la capitolul "nori de aplicatii", serviciul lor de stocare si hosting, S3, fiind prima alegere a firmelor care cred in viitorul hiperlocal.
  • - Sergey Brin, Larry Page, Eric Schmidt (foto). Desi ar fi meritat, fiecare, un loc in clasament, parintii Google se numara printre pionierii internetului asa cum il stim astazi. Multi se intreaba daca, nu cumva, Internet=Google.. sau daca litera G nu vine, cumva, direct e la God. Motto-ul celor trei cuceritori de care suntem cu totii dependenti e simplu: "Don't be evil". Cam greu avand in vedere accesul la informatii (fara precedent) personale pe care-l au prin puzderia de servicii si index-uri.
  • - Paul Graham. Inventatorului sistemului de finantare pentru start-up-uri, Y Combinator, i se datoreaza existenta si succesul unor afaceri web incepute prin garaje (ca si Microsoft, de altfel) si continuate pe domeni cum ar fi Reddit.com. Modelul nu e deloc "Caritas-like" si presupune transparenta si un business in care fiecare castig/pierdere sunt raportate si comunicate imediat.
  • - Arianna Huffington. Ea si-a imprumutat numele de familie unuia dintre cele mai importante si influente bloguri americane, un adevatat formator de opinie: HuffingtonPost.com. Cu peste 8 milioane de vizitatori in fiecare luna, site-ul strange in acelasi context, liberal, crema discutiilor si stirilor din zona politica.
  • - Steve Jobs. Macar pentru activitatea din 1996 incoace ar merita un loc superior in clasament. Tatal a tot ce inseamna Apple, de la filosofie de brand pana la obiectele-fetis care ne-au schimbat raportarea la media (iTunes, iPod, iPhone), Steve Jobs se lauda, printre alte,e cu peste 5 miliarde de mp3-uri downloadate din reteaua proprie. Plin de surprize, de la Steve Jobs ne putem astepta la orice.
  • - Loic Le Meur. Inainte sa castige campania electorala online alaturi de Sarkozy, Loic nu era atat de in centrul atentiei ca astazi. Dezvoltator al unei populare si revolutionare platforme de video-twittering, Seesmic, programata, la inceput, chiar de romani, Loic Le Meur e denumit de Business Week "comunicator compulsiv". Pe langa Seesmic el se ocupa si de cel mai important eveniment francez dedicat internetului - Le Web.
  • - Matt Mullenweg. Unul dintre fondatorii platformei de blogging Wordpress poate fi considerat, pe buna dreptate, unul dintre cei mai importanti publisheri de media contemporani.
  • - Robert Murdoch. Miliardarul din spatele gigantului media News Inc, Robert Murdoch detine, printre altele, si reteaua sociala MySpace si, de curand, se lupta cu Yahoo! pe segementul cel mai gros si usor de monetizat in mediu digital: continutul.
  • - Craig Newmark. Inca inainte de retelele sociale si agregarea de comunitati care astazi ni se pare la indemana oricui, reteaua Craig (Craiglist) a functionat, din 2004, ca un model de socializare si interactiune la nivel de servicii, evenimente, mai cu seama din SUA. eBay detine 25% din actiuni.
  • - Kevin Rose. Kevin a inventat sistemul de recomandari sociale Digg si, chiar daca a fost, pe vremuri, exmatriculat din facultate, succesul lui se masoara intre 10 si 22 de milioane de vizitatori (activi) in fiecare luna.
  • - Sheryl Sandberg. Sheryl e sefa de operatiui in cadrul FaceBook, dupa ce a fost furata, in aprilie, din functia de "executive" al Google. Ea stie sa sesizeze momentul oportun si sa profite de el din plin.

Din topul alcatuit de cei de la Business Week lipsesc, parca, cateva figuri marcante ale ultimilor ani. Le simt lipsa lui Robert Scobble, Perez Hilton, a oricui de la Last.fm si Wired, si, daca tot au fost bagati in seama si bloggerii, imi lipseste si Michael Arrington de la TechCrunch.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.