John McCain si Barack Obama nu sunt singurii competitori la alegerile prezidentiale din SUA, care vor avea loc pe 4 noiembrie. Nevestele lor, Cindy si Michelle, s-au angrenat puternic in lupta, demonstrand ca sunt combatante inteligente, de cuvantul carora atarna multe voturi.

Anul 2008 a adus o noua gaselnita pe scena politica a Statelor Unite ale Americii. Niciodata pana acum sotiile candidatilor la presedintie nu s-au implicat cu atata ardoare in campaniile politice. Prezenta tacuta si jocul secund atribuite nevestelor de politicieni ca rol traditional au fost desfiintate si doamnele au prins glas.

Michelle Obama si Cindy McCain,­ consoartele celor doi candidati la carma Americii, sunt doua personaje opuse, care au insa misiunea comuna de a intari imaginea combatantilor in lupta politica. Amandoua au fost nevoite sa se pregateasca bine pentru a face fata examinarii critice din partea adversarilor politici si a presei.

Intrand in jocul electoral, cele doua potentiale prime-doamne au stiut ca datoria lor este sa isi aureoleze sotii, prezentandu-i intr-o lumina domestica, cat mai familiara publicului. Mai mult, ele sunt masurate nu doar prin prisma discursu­rilor pe care le rostesc, ci si dupa modul in care arata, dupa culoarea hainelor si dupa coafurile pe care le etaleaza.

Politica, o afacere meschina

Doamna Obama a fost elementul crucial in campania sotului sau in privinta castigarii unor grupuri-cheie de votanti: femeile muncitoare si afro-americanii. Faptul ca a crescut intr-un cartier de negri din Chicago si ca face parte din patura de mijloc a societatii a ajutat-o sa creeze o legatura mai stransa cu acest segment, mai mult decat ar fi reusit Barack insusi.

Discursurile sale au vizat probleme legate de rasa si prejudecati de care s-a lovit in anii timpurii. Spre deosebire de sotul sau, care a evitat sa discute despre rasa, Michelle nu s-a ferit sa sublinieze disparitatile existente.

Desi a intrat sceptica in hora, admitand ca initial nu a vrut ca sotul sau sa faca politica, avocata de 44 de ani, directa, deschisa si deloc timida, a fost considerata un castig in campania lui Obama. „Am considerat ca politica este o afacere meschina”, a declarat ea in iunie, intr-o emisiune televizata.

Dar acest fapt nu a impiedicat-o ulterior sa se avante in discursuri de sustinere. Pentru suporteri, Michelle este o femeie curajoasa, cu un caracter puternic si opinii bine articulate, binecuvantata cu stil si umor. Pentru critici, ea este doar o femeie de culoare, furioasa si inasprita.

Intimitate sau voturi

Rivala republicana, Cindy McCain, parea mai doritoare sa isi asume rolul traditional atribuit nevestei de politician. Personalitate rezervata, ea s-a vazut nevoita, de asemenea, sa iasa la rampa si sa pledeze pentru barbatul ei.

Pentru Cindy McCain, in varsta de 54 de ani, impacarea vietii de familie cu cerintele politice si propria sa munca a fost un act de balans cu un echilibru fragil. Intr-un interviu acordat ziarului „The Times“, Cindy a vorbit despre neajunsurile vietii in campanie, despre problemele sale de sanatate si despre activitatea caritabila in care este angrenata de 20 de ani.

„Nu voi minti spunand ca imi face intotdeauna placere sa fiu in campanie, insa de fiecare data cand zilele devin putin prea lungi, iar eu putin frustrata, imi aduc aminte ca mi se rezerva un loc in fata la istoria Americii”, a spus ea.

Ce fel de Prima Doamna vor americanii

Nu exista o fisa a postului de Prima Doamna, desi aceasta primeste un birou, buget si personal. De-a lungul anilor, primele-doamne au fost manageri, hostess-uri, activiste sau renovatoare la Casa Alba, spune Robert P. Watson, profesor de istoria Americii la Lynn University din Florida si autorul a numeroase carti privind istoria primelor-doamne.

Data fiind biografia sa, e de asteptat ca Michelle Obama sa fie o Prima Doamna foarte activa. In opinia lui Watson, ea „are capacitatea de a rescrie cartile.” Totusi, a fi Prima Doamna de culoare la Casa Alba este un aspect sensibil, care ar putea genera unele dificultati.

„Ma astept ca publicul sa o preseze sa dea inapoi”. De exemplu, Watson considera ca e putin probabil ca ea sa continue sa lucreze ca avocat in cazul in care ar ajunge la Casa Alba. Cu o personalitate mai putin politica, Cindy McCain a declarat ca isi va continua activitatea caritabila si va incerca sa convinga si alti oameni de oriunde din lume sa se implice in actiuni de gen. „Primele-doamne trebuie sa simta pulsul opiniei publice”, spune Watson.

Totusi, publicul nu e niciodata intru totul sigur ce vrea de la o Prima Doamna. „Daca este independenta, stam in garda. Daca e o proptea, e chiar mai rau. O cariera importanta e un avantaj, in caz ca nu renunta la ea”, scria la un moment dat June Kronholz in „The Wall Street Journal“.

Publicul are asteptari noi de la femeile care se pregatesc sa vina la Casa Alba

De la o sotie de presedinte american se asteapta sa aiba ea insasi personalitate politica. Daca sotiile candidatilor la presedintia SUA reusesc sa aduca putina emotie in campanie si se descurca sa citeasca de pe prompter, cu atat mai bine.

Indiferent ca sotul este democrat sau republican, sotia trebuie sa emotioneze electoratul cu un discurs de 15 minute. Laura Bush l-a facut pe sotul ei sa promita, atunci cand s-au­ casatorit, ca nu va trebui vreodata sa tina un discurs, insa si enigmatica Prima Doamna a cedat pana la urma.

Situatia nu a fost intotdeauna asa. De cand Hillary Clinton s-a metamorfozat dintr-o Prima Doamna foarte activa in candidat la Senat, acum opt ani, lucrurile s-au schimbat. Elizabeth Dole, nevasta fostului senator Robert Dole, care a pierdut pariul prezidential in 1996, a tinut un discurs impecabil in numele sotului sau la conventia prezidentiala, in stilul informal al unui prezentator de talk-show.

La fel ca Hillary Clinton, doamna Dole este acum senatoare. Cindy McCain nu are asemenea aspiratii politice. Extrem de devotata sotului, ea se scalda in vechea traditie a sotiei tacute. Cu toate acestea, nu poate scapa de a face subiectul noilor asteptari ale publicului care cer calitati oratorice deosebite.

Cate voturi costa o gafa politica

Discursul lui Michelle Obama de la deschiderea conventiei partidului in Denver, Colorado, la sfarsitul lui august a fost un succes. Imbracata intr-o rochie verde si aratand exceptional, ea s-a prezentat ca sora, fiica, mama si sotie. Acestea nu pot fi decat descrieri modeste ale unei femei crescute intr-un cartier de negri care a ajuns la Princeton University si mai departe la Harvard, unde a studiat dreptul.

Realizarile sale profesionale si intelectuale au fost reduse la zero in acel discurs. Insa nu toate discursurile sale au fost la fel de bine primite. Pe la inceputul campaniei, Michelle Obama a dat dovada de mai putin autocontrol, afirmand ca pentru prima data in viata de adult este cu adevarat mandra de tara sa.

Aceasta remarca a starnit un val puternic de critici, fiind acuzata de lipsa de patriotism. Dupa aceasta intamplare a fost nevoita sa lucreze mult la reabilitarea imaginii sale si sa recastige electoratul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.