Presedintele sarb Boris Tadici a evocat public pentru prima oara, marti, eventualitatea unei "divizari" a Kosovo, a carui independenta este respinsa de Belgrad, a anuntat marti pagina electronica a postului de radio si televiziune sarb B92, citata de AFP.
"Sunt dispus sa ma gandesc si la aceasta optiune, daca cele precedente se vor epuiza, dar sunt multe variante", a declarat presedintele sarb.

B92 a citat discursul pe care Tadici l-a sustinut in noaptea de luni spre marti la postul de televiziune national RTS, cand presedintele sarb a fost intrebat daca "divizarea Kosovo este acceptabila" pentru Belgrad. Insa Boris Tadici a precizat ca aceasta optiune nu este "pe ordinea de zi", subliniind ca Serbia vrea sa gaseasca in primul rand o solutie cu privire la statutul Kosovo in cadrul unei ample autonomii.
"Mai sunt multe alte posibilitati de a gasi o solutie in ceea ce priveste conceptul autonomiei substantiale. Dar daca vom epuiza toate optiunile, ne putem gandi si la aceasta", a repetat presedintele sarb. "Toate initiativele sunt legitime. Totul este preferabil in locul unei situatii in care o parte a pierdut totul, iar cealalta a castigat totul", a afirmat Tadici.

El a adaugat ca proclamarea independentei Kosovo "nu a contribuit in mod special la stabilitatea si viitorul regiunii".

Potrivit fostului ministru sarb de externe Goran Svilanovici, "este prima oara" cand presedintele Tadici vorbeste despre eventualitatea unei divizari in Kosovo."Este vorba de o abordare realista din partea Serbiei. In sfarsit, dupa multi ani, avem subiecte de discutie" cu privire la Kosovo, iar aceste propuneri ale Belgradului ar trebui privite favorabil de majoritatea statelor europene "indecise cu privire la recunoasterea" independentei Kosovo, a comentat Svilanovici.

"Daca doua parti cad de acord cu privire la o rectificare a granitelor (adica autoritatile de la Belgrad si cele de la Pristina - n.red.), nimeni nu se poate plange, (...) pentru ca acest lucru este in conformitate cu Actul final" al conferintei de la Helsinki, a continuat Svilanovici. "Frontierele se pot schimba", dar tarile care au recunoscut independenta Kosovo nu vor putea reveni asupra deciziei lor, a mai declarat fostul ministru sarb.

Kosovo si-a proclamat independenta la 17 februarie, iar pana in prezent 47 de tari din lume au recunoscut-o, inclusiv majoritatea statelor membre UE si Statele Unite. Belgradul se opune acestei independente si considera in continuare Kosovo drept una dintre provinciile sale. Serbia este sustinuta de Rusia.

Desi populatia din Kosovo este compusa in special din albanezi, sarbii sunt majoritari in nord, zona alaturata Serbiei, si in mai multe enclave dispersate pe teritoriul Kosovo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.