Anii privatiunilor si cozile nesfarsite din fata magazinelor de stat tin de acum de trecut: libienii de astazi, imbracati dupa ultima moda, isi fac cumparaturile la hypermarket si se plimba cu masini de lux, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Pe bulevardul Gargarech, unde se concentreaza magazinele de lux, locuitorii din Tripoli isi pot face cumparaturile sau pot manca o pizza la ora 2.00 dimineata intr-un fast-food dupa modelul american. In timp ce familiile fac turul magazinelor, tinerii merg prin cartier la volanul BMW-urilor sau a masinilor de teren, cu muzica data tare, formand ambuteiaje uriase pana la ore tarzii din noapte.

"Am suferit suficient, mai ales in perioada embargoului (ONU, intre 1992 si 2003). A venit timpul sa recuperam anii pierduti", spune Ahmed, un tanar bancher de 35 de ani.

Libienii savureaza bucuriile consumului si cererii, incurajati de cresterea pretului petrolului. Deschiderea in urma cu cateva zile a unui prim hypermarket in Tripoli a provocat busculade. Localnicii au luat cu asalt raioanele, atrasi de lux si de o varietate mare de produse. "In sfarsit, ne putem face cumparaturile ca toata lumea", spune o casnica de circa 40 de ani, la intrarea in marele centru comercial cu patru etaje.

Noul templu al cumparaturilor inlocuieste o veche piata de stat, renovata pentru peste sapte milioane de dolari de catre investitori privati libieni, printre care Asociatia caritabila `Waatassimou` a fiicei liderului libian Muammar Gaddafi, Aicha.

La Tripoli, portretele Ghidului revolutiei libiene au fost inlocuite cu panouri publicitare, iar publicitatea aproape inexistenta in urma cu doi ani ocupa tot mai mult spatiu in presa de stat. In paralel cu suprimarea subventiilor, functionarii beneficiaza in 2007 de cresterea salariilor cu 50%, dupa o lunga perioada de stagnare. Masura vizeaza mai ales ameliorarea puterii de cumparare si ca populatia sa poata profita de cresterea veniturilor din petrol.

In acelasi timp, un acces mai usor la credite cu dobanzi preferentiale le-a permis particularilor sa se apuce de proiecte. Insa aceasta injectare de lichiditati, impreuna cu cresterea cererii, a dus la cresterea preturilor, mai ales la produsele alimentare. Nivelul inflatiei, de 1,4% in 2006, a atins recorduri, trecand de la 6,2% in 2007 la aproape 12% in medie in primele sapte luni ale acestui an, potrivit Bancii Centrale. In pofida ajutorului acordat de stat familiilor defavorizate, o buna parte din populatie pare depasita de evenimente si se chinuie sa supravietuiasca deschiderii economice.

"Viata devine tot mai scumpa, iar familia este tot mai exigenta. Trebuie sa lucrezi din greu pentru a-ti castiga traiul si a multumi pe toata lumea", se plange Mohamed, sofer de taxi pe timp de noapte, profesor de engleza ziua.

"Libieni care cersesc pe strazi, este ceva nemaivazut. De la un socialism sufocant, ne indreptam spre un capitalism salbatic", se lamenteaza barbatul, tata a trei copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.