Candidatii la Casa Alba au cerut reluarea negocierilor asupra planului de stabilizare a sectorului financiar, dupa respingerea surprinzatoare a acestuia in Camera Reprezentantilor, transmite AFP, potrivit NewsIn.
Republicanul John McCain a declarat luni ca vrea sa "readuca pe toata lumea la masa negocierilor", dupa respingerea planului de salvare a bancilor in Camera Reprezentantilor.

Candidatul a explicat la un briefing din Des Moines, Iowa, ca vrea sa "joace un rol constructiv si sa readuca pe toata lumea la masa negocierilor". "Cer Congresului sa isi reia imediat lucrarile, evident, pentru a rezolva aceasta criza", a spus McCain. "Nu este momentul sa ne intrebam cine e vinovat, este momentul sa ne ocupam de problema", a adaugat el.

McCain a mai spus ca a vorbit la telefon cu secretarul trezoreriei Henry Paulson si cu presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke, inainte de a pleca spre Columbus, Ohio, unde a avut un miting.

Impotriva oricaror asteptari, Camera Reprezentantilor a respins cu 228 de voturi impotriva si doar 205 pentru planul secretarului trezoreriei Henry Paulson, care prevedea deblocarea a 700 de miliarde de dolari pentru a cumpara active neperformante ale bancilor in sectorul imobiliar. Votul, cu atat mai neasteptat cu cat intervine la o zi dupa ce administratia ajunsese la un acord cu principalii lideri din Congres, a provocat scaderea Bursei din New York, care a pierdut 6,98% la inchidere, scadere record de aproape 800 de puncte.

La randul sau, candidatul democrat Barack Obama si-a exprimat increderea, in pofida respingerii planului, apreciind ca acesta inca poate fi adoptat de Congres. Obama a facut si un apel la calm catre piete.

Democratul a explicat la un miting electoral de la Westminster, Colorado, ca si el a vorbit la telefon cu Henry Paulson, cu presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi si alti membri importanti ai Congresului.

"Toti incearca sa lucreze la acest plan de salvare", a declarat senatorul de Illinois, dupa respingerea surprinzatoare a planului. "Am incredere ca vom reusi, dar va fi putin mai greu", a spus el.

"Este important ca pietele sa ramana calme si sa inteleaga ca planul va trece", a spus el, adaugand ca "in Congres lucrurile nu decurg niciodata lin". "Pentru moment, liderii democrati si republicani sunt de acord, dar membrii partidelor nu inca. Vor fi cateva zgaltaituri, tatonari si framantari, suisuri si coborasuri, inainte ca acest plan de salvare sa fie adoptat", a explicat el.

"Democrati, republicani, acceptati provocarea si rezolvati problema", a spus Obama, adresandu-se membrilor Congresului, insistand asupra faptului ca proiectul amendat, cu mai multa protectie pentru proprietarii de case aflati in dificultate si un control sporit al Congresului este mult mai bun decat "cecul in alb" cerut initial de administratia Bush.

Obama a adaugat ca daca il va invinge pe McCain in cursa pentru Casa Alba, va cere ca acest plan sa fie revizuit pentru a fi mai usor de suportat de catre contribuabili.

Din partea europeana, Comisarul european pentru comert Peter Mandelson a comentat ca membrii Camerei Reprezentantilor americane au dat dovada de iresponsabilitate respingand planul.

"Mi se pare si-au pierdut ratiunea si sper ca in Europa nu vom vedea la politicieni si parlamentari acelasi gen de iresponsabilitate si partizanat politic pe care le-am vazut la Washington", a spus Mandelson intr-un interviu acordat BBC, conform Reuters.

Comisarul a declarat ca Bruxelles-ul ar trebui sa propuna masuri pentru a consolida cooperarea intre autoritatile de reglementare, banci si guverne si pentru a clarifica rolul agentiilor de rating.

El a spus insa ca este nevoie de un raspuns mai amplu la criza financiara globala. Potrivit lui Mandelson, presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown si cancelarul german Angela Merkel l-au contactat pe presedintele George W. Bush in ultimele zile pentru a-i propune o conferinta internationala la care sa se decida reformele de care este nevoie.

Comisarul european pentru comert este de parere ca sistemul bancar american nu va mai fi niciodata acelasi dupa aceasta criza. "Sistemul bancar american va trebui sa se reinventeze... Va trebui sa fie consolidat, sa functioneze in alt mod, sa functioneze cu mai multa responsabilitate si cu mai putine riscuri", a apreciat oficialul de la Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.