Timp de 90 de minute, cei doi candidati la Casa Alba s-au contrazis pe teme financiare, de politica externa si referitoare la politica energetica

Obama si McCain si-au prezentat vineri seara, la Universitatea din Mississippi, pozitiile legate de politica externa, securitatea nationala si situatia financiara. Prima chestiune pusa in discutie, criza sistemului financiar, le-a permis celor doi sa-si prezinte abordarile fata de aceasta problema si modalitatile de a o gestiona.

Obama a pus din nou semnul egal intre actualul presedinte, George W. Bush, si John McCain, primul vinovat pentru promovarea unor politici economice sortite esecului, cel de-al doilea, responsabil pentru ca le-a sustinut: "Trebuie sa recunoastem ca aceasta criza este punctul final al celor opt ani de politica economica gresit condusa de Bush si sustinuta de senatorul McCain", a spus Obama.

Ulterior, a reamintit ca in Senat McCain a votat "90% din timp" pentru proiectele lui Bush. Obama a adus in discutie importanta obtinerii de catre SUA a independentei energetice. La randul sau, McCain a admis ca sistemul are probleme si ca, in calitate de senator al Statelor Unite, va vota pentru planul de iesire din situatia de criza. El a afirmat ca, desi sursele de energie alternativa trebuie luate in consideratie, forajul in largul coastelor si energia nucleara nu trebuie ignorate. In replica la acuzatiile aduse de Obama, McCain a afirmat: "M-am opus presedintelui Bush pe tema cheltuielilor, a schimbarii climatice, a torturarii prizonierilor". McCain a subliniat ca, in cazul in care va ajunge presedinte, va reduce imensele cheltuieli ale administratiei americane, ajunse acum la 18 miliarde de dolari anual.

Irak: Schimbul de replici dintre cei doi candidati s-a "incins" cand moderatorul le-a cerut sa-si prezinte opiniile pe tema razboiului din Irak. Obama a subliniat ca intre el si contracandidatul sau exista diferente fundamentale. Democratul a amintit ca s-a opus invadarii Irakului de la bun inceput. Senatorul de Illinois l-a acuzat pe McCain ca vorbeste despre razboiul din Irak ca si cum acesta ar fi inceput abia in 2007, an in care numarul trupelor americane in zona a crescut si au inceput sa se vada rezultatele pozitive. Obama i-a reamintit lui McCain ca a gresit afirmand ca razboiul va fi "unul scurt si usor" si ca Irakul detinea arme de distrugere in masa. Argumentatia lui McCain s-a concentrat pe succesul interventiei americane in Irak si pe curajul soldatilor americani. La acuzatia lui McCain ca ar fi refuzat sa voteze in favoarea alocarii de fonduri pentru trupele americane, Obama a replicat ca el s-a opus doar finantarii unei misiuni care nu avea un calendar de retragere, cu alte cuvinte, s-a opus „oferirii unui cec in alb pentru presedintele Bush”. Obama a adaugat ca SUA trebuie „sa redea Irakului propria tara”.

Iran: McCain l-a acuzat pe Obama, pentru ca a afirmat ca se va intalni cu liderii iranieni fara conditii prealabile, in contextul in care Iranul a amenintat ca va sterge de pe harta Israelul. Senatorul de Arizona a vorbit despre "naivitatea" lui Obama, spunand ca a fi dispus sa discuti cu un presedinte ca acela al Iranului inseamna sa dai legitimitate declaratiilor sale. In replica, Obama a afirmat ca a te intalni fara conditii prealabile cu iranienii nu inseamna sa-i inviti la ceai, nu inseamna o intalnire pe care nu o pregatesti, ci inseamna doar o deschidere spre dialog. El si-a sustinut argumentatia folosind exemplul Coreii de Nord, care, dupa sporirea sanctiunilor si inchiderea dialogului, si-a marit capacitatile nucleare de patru ori. Mai mult, Obama i-a reamintit lui McCain ca insusi fostul secretar de Stat Henry Kissinger, unul dintre consilierii republicanului, impartaseste opinia candidatului democrat pe aceasta tema.

Afganistan: Obama a reafirmat necesitatea suplimentarii numarului de trupe in zona, in conditiile in care situatia se agraveaza, iar atacurile talibanilor si al-Qaeda asupra militarilor americani se inmultesc. El a amintit despre problema traficului cu opiu. McCain a spus ca s-ar asigura sa nu repete greseala facuta de SUA in trecut, si anume ca, dupa ce „i-am ajutat pe luptatorii pentru libertate din Afganistan sa-i goneasca pe rusi, ne-am spalat pe maini” de situatia din regiune.

Pakistan: Democratul a spus ca ajutorul de 10 miliarde de dolari acordat in ultimii sapte ani guvernului din Pakistan nu a reusit sa aiba ca rezultat eliminarea din regiunea de granita a militantilor al-Qaeda si a talibanilor. Obama a subliniat ca in aceste conditii s-ar putea sa fie nevoie ca Washingtonul sa actioneze singur. „Daca Statele Unite au in vizor al-Qaeda, pe Bin Laden, pe locotenenti ai lui de rang inalt, iar Pakistanul nu este capabil sau nu este dispus sa actioneze, atunci ar trebui sa-i scoatem noi de acolo.“

McCain l-a atacat pe Obama pentru aceasta declaratie, aratand ca in politica externa este nevoie adesea de discretie. "Nu poti sa spui asta cu voce tare. Daca trebuie sa faci lucruri, trebuie sa le faci, dar lucrezi cu guvernul pakistanez", a spus McCain.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.