In perioada dintre razboiul din Georgia, in care SUA si UE au fost nevoite sa gaseasaca o voce comuna care sa-i vorbeasca Rusiei si alegerile prezidentiale din SUA, asteptate cu interes de intreaga lume, simbolurile idealului american sunt redefinite, sub intrebarea: “Ce ne dorim noi de la America?”.
Ce se va schimba fundamental dupa alegerile din Statele unite ale Americii? Care este America de care au nevoie Balcanii si implicit Romania? Cum ar trebui sa fie relatia din cadrul “Triunghiului Bermudelor al scenei internationale”, format din SUA, UE, Rusia?

Raspunsuri la aceste intrebari au incercat sa fie gasite in cadrul dezbaterii "America pe care ne-o dorim" organizate joi seara de revista "Foreing Policy" Romania, in colaborare cu Institutul Diplomatic Roman. Discutiile au fost moderate de Ovidiu Nahoi, redactorul-sef al publicatiei, cat si de fostul consilier pentru politica interna si externa a presedintelui Romaniei, Emil Constantinescu, istoricul Zoe Petre si de fostul ministru al afacerilor externe din guvernul Tariceanu, Adrian Cioroianu.

O America mai transatlantica decat acum

In ceea ce priveste relatia cu UE, cat si pozitia pe care o ocupa in NATO, SUA nu isi va schimba atitudinea. “Indiferent cine va ajunge la Casa Alba, politica fata de UE nu se va schimba”, cat si “americanii prefera sa mentina NATO ca principala pavaza pentru UE”, a afirmat Cioroianu la dezbatere.

Zoe Petre a nuantat aceasta idee, aducand in discutie problema securitatii blocului statelor occidentale. “John McCain scria intr-un articol ca este in interesul SUA ca UE sa fie pe propriile ei picioare”. O astfel de declaratie este “o promisiune macar de neutralitate fata de o constructie defensiva europeana”.

Fostul consilier prezidential a accentuat importanta pastrarii de catre SUA a pozitiei puternice pe care o are pe scena internationala, fara insa sa foloseasca ofensiva sfidatoare. “Vrem o America puternica, nu agresiva”, a adaugat aceasta.

America, ideal al democratiei

SUA a fost un militant si un guardian al democratiei. Se pune intrebarea daca mai este in continuare aparatorul principal al valorilor acestor idei sau doar incearca sa-si consolideze pozitia pe care o are la ora actuala in lume.

“SUA ramane acelasi far al democratiei”, intrucat “UE nu are o voce comuna deocamdata nici macar in relatie cu Rusia”, este de parere Adrian Cioroianu.

Conform lui Zoe Petre, “SUA au functionat ca o iluzie aproape paradisiaca, fiind o bariera impotriva tendintelor nedemocratice”. Idealul american, prin care libertatea individului este mai presus de orice in afara de lege, inca exista. Totusi, desi “UE este un concern democratic poate chiar cu mai putine cusururi, nu mai are sudoarea militant pe care SUA continua sa o aiba”, mai adauga istoricul.

America, himera romanilor

Cand a fost vorba de perceptia romanilor asupra SUA si pozitia ei fata de problemele internationale, atat Cioroianu, cat si Zoe Petre au conchis ca romanii nu sunt foarte hotarati ce parere si ce atitudine sa adopte fata de aceasta mare putere. Petre a explicat ca in Romania, Polonia si statele foste comuniste, mai ales cele care au intrat in UE sau adera la blocul european se doreste stabilitate si siguranta, elemente care pot fi asigurate de SUA, deoarece ei prefera o lume monopolara sau pluripolara, intrucat cea bipolara “nu este privita cu ochi foarte buni”.

Cioroianu a precizat ca “vrem o America cel putin la nivelul impresiei pe care romanii o au despre ea”, insa a atras atentia ca “nu trebuie sa alegem intre SUA si UE si ca putem juca ambele carti, sip e cea europeana si pe cea americana”. Astfel, a continuat Zoe Petre “interesul national al Romaniei este solidaritatea transatlantica..nu trebuie sa adancim faliile intre UE si SUA”.

Totusi, romanii nu fac distinctia intre occidental american si cel european, sunt occidente diferite cu interese diferite.

America, locomotiva lumii?

In ceea ce priveste politica externa a SUA, Cioroianu a adaugat ca “razboiul impotriva terorii va continua”. Momentan in atentia opiniei publice se afla controversata relatie dintre SUA si Rusia, avand in vedere ceea ce s-a intamplat pe 8 august in Georgia, o data cu atacul Rusiei indreptat impotriva ei. Istoricul a precizat ca evenimentele din Georgia sunt o continuare a ceea ce s-a intamplat in Kosovo.

Iulian Fota, analist pe probleme de politica externa a mai pus o problema, cea a securitatii, demonstrand ca UE nu are miljoacele militare, dar si de “intelligence” pentru a apara Romania, asa cum o poate face SUA, mai ales ca “ Rusia a aruncat pe masa un model de democratie”, iar “unii in Romania nu doresc SUA deloc”. Totusi , momentan nu exista nicio tara mai in stare decat SUA sa apere democratia.

Zoe Petre, limitandu-se la regiunea neastra a adaugat ca “vrem o SUA la fel de puternica, dar mai nuantata. Politica SUA in Balcani a fost excelenta cand se doreau raspunsuri simple. O politica SUA transanta nu este in folosul unor tinuturi cum sunt Balcanii sau zona Marii Negre”.

Chiar daca forta Americii si lupta ei pentru democratie sunt lucruri de admirat si sustinut, nu trebuie uitat ca ea duce pe mai multe fronturi razboaie care nu mai se bucura de sprijinul opiniei publice si actioneaza pe plan extern in unele cazuti transant si agresiv. Globalizarea sustinuta de ea nu ar trebui sa insemne “colonizarea” culturilor musulmane, africane sau chiar a statelor din fostul bloc comunist .


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.