Guvernul chinez a demis patru oficiali, in scandalul laptelui contaminat cu melamina, care a provocat moartea a trei bebelusi si imbolnavirea altor 6.244, transmit AFP si Reuters

Bilantul anterior era de doi morti si peste 1.250 de bebelusi bolnavi, potrivit AFP. 4.917 copii nu au decat simptome usoare, dar 1.327 au fost internati, dintre care 158 a probleme renale grave dupa ce au fost hraniti cu o formula (lapte praf pentru bebelusi) realizata de grupul Sanlu, unul dintre cei mai mari producatori de lapte praf din China, detinut partial de o societate din Noua Zeelanda, Fonterra Cooperative Group.

Bebelusii s-au imbolnovit din cauze unei toxine adaugate in lapte pentru a ridica artificial nivelul de proteine, a declarat ministrul sanatatii Chen Zhu, intr-o conferinta de presa. Provincia cel mai grav afectata este Gansu, din nord-vestul tarii, unde cazurile de imbolnavire au crescut de peste patru ori de la izbucnirea scandalului.

Fonterra Cooperative Group a anuntat la sfarsitul saptamanii ca informatiile privind contaminarea dateaza cel putin de la inceputul lunii august. Fonterra ar fi cerut in repetate randuri Sanlu sa retraga laptele de pe piata. Compania chineza a luat, insa, abia saptamana trecuta aceasta decizie. Majoritatea lanturilor de magazine, intre care colosii Wal-Mart si Carrefour, au retras laptele praf din raioane. Potrivit autoritatilor, acest tip de lapte praf nu a fost exportat.

Sanlu a recunoscut ca formula sa de lapte praf pentru bebelusi a fost contaminata cu melamina, substanta care anul trecut a provocat moartea si imbolnavirea a mii de animale de casa in Statele Unite, dupa ce a fost adaugata in componente din mancarea pentru animale importate din China. Sanlu si-a oprit productia de lapte praf si a retras produsele fabricate inainte de 6 august.

Primul deces al unui sugar din cauza laptelui contaminat s-a inregistrat joi.

Luni, guvernul a anuntase ca pana la 10.000 de bebelusi ar fi consumat laptele praf produs de aceasta companie, sugerand deja o drama sanitara.

Guvernul chinez a demis patru oficiali din Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei, unde se afla sediul Grupului Sanlu, in urma acestui scandal, transmite Reuters. Cei patru oficiali sunt viceprimarul pentru agricultura Zhang Fawang, directorul agentiei pentru monitorizarea alimentelor si medicamentelor Zhang Yi si doi directori ai agentiei pentru caliate.

O ancheta desfasurata de Guvern a descoperit ca, din totalul de 109 producatori de lactate, 22 de companii mari au adaugat melamina in lapte (69 de marci), ceea ce a starnit un val de nemultumire in randul populatiei. Mii de mame din China prefera in prezent sa cumpere lapte praf din Hong Kong, importat, relateaza presa din fosta colonie britanica.

China este al doilea producator mondial de lapte praf pentru copii, iar Sanlu este cea mai mare companie din acest sector in ultimii 15 ani, avand o cota de pitata de 18,3% in 2007.

In 2004, cel putin 13 bebelusi din provincia estica Anhui au murit dupa ce au baut lapte praf contrafacut care nu avea nicio valoare nutritiva, dupa cum au descoperit ulterior anchetatorii. Scandalul a accelerat eforturile guvernului de a spori monitorizarea sigurantei alimentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.