Putin le-a aratat liderilor occidentali o defilare demna de ambitiile de mare putere ale Rusiei

Cei mai importanti lideri de pe glob, intre care si presedintele american George W. Bush, au sarbatorit ieri, in Piata Rosie din Moscova, victoria din 1945 asupra nazistilor, asistind la o fastuoasa parada militara, relateaza agentiile internationale de presa. Debutul paradei a fost marcat de un discurs al presedintelui rus Vladimir Putin, urmat de interpretarea imnului Rusiei, respectiv fostul imn sovietic, abadonat in 1991 si reintrodus in anul 2000, dupa venirea la putere a lui Putin, care a dispus modificarea versurilor.

In discursul sau, liderul de la Kremlin a subliniat ca Rusia isi va aminti intotdeauna de ajutorul adus Uniunii Sovietice de catre aliatii occidentali in timpul razboiului. "Trebuie sa raminem credinciosi amintirii parintilor nostri, in fata terorismului", a spus Putin, flancat, la tribuna, de presedintii american, George W. Bush, francez, Jacques Chirac, si cancelarul german Gerhard Schroeder.

"Razboiul impotriva nazismului, lupta cu raul absolut - iar nazismul a reprezentat cu siguranta raul absolut - a unit marea majoritate a statelor si popoarelor lumii", a continuat Putin. Nu trebuie sa uitam nici grozaviile din timpul razboiului, nici rezultatele acestuia si nici ceea ce ne-a unit in timpul acestui razboi, pentru a folosi cit mai bine toate acestea astazi, sa ne unim eforturile in lupta cu amenintarile actuale si sa actionam mai eficient in viitor", a mai spus el, apreciind ca "nu avem dreptul sa uitam niciodata de victimele celui de-al doilea razboi mondial".

Reconciliere istorica

Seful statului rus a explicat ca a invitat conducerea Germaniei la ceremoniile ce marcheaza Victoria pentru a marca o "reconciliere istorica intre Rusia si Germania". "I-am invitat nu pe urmasii lui Hitler, ci pe oamenii care impartasesc punctele noastre de vedere cu privire la nazism. Stim ca toate statele coalitiei antihitleriste si toate popoarele Europei au luptat impotriva nazismului, ca si luptatorii din Rezistenta", inclusiv din Franta si Italia, a afirmat Putin, amintind ca "primele victime ale nazismului au fost tocmai antifascistii germani". "Stim ce a facut Hitler cu poporul german", a adaugat el.

Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, a sosit la Moscova alaturi de un grup de fosti combatanti germani, care au luat parte la "o intilnire de reconciliere" cu veteranii rusi. O asemenea intilnire este nu numai o premiera, ci si un fapt "de senzatie", a declarat Gunther Stiemke, 83 de ani, fost membru al unei divizii de blindate germane care a participat la numeroase batalii pe frontul rusesc. Stiemke a adus la Moscova o insigna a asociatiei sale de fosti combatanti de razboi pe care doreste s-o daruiasca unui veteran rus.

Drapelul victoriei

Parada militara, la care au participat peste 7.000 de soldati si ofiteri si aproximativ 2.500 de fosti combatanti rusi din cel de-al doilea razboi mondial, a fost lansata imediat dupa ce orologiul Kremlinului a anuntat ora 10.00. Patru soldati au traversat Piata purtind drapelul rosu al Armatei sovietice, redevenit emblema fortelor armate ruse in timpul conducerii lui Vladimir Putin. Drapelul rosu, cu secera si ciocanul, purtat de cei patru soldati, era o replica a drapelului din 1945 al Diviziei 150 de Puscasi a Armatei Rosii, celebrul steag care a fost infipt pe cladirea Reichstagului din Berlin, dupa cucerirea acesteia, devenind un simbol al victoriei impotriva Germaniei naziste.

Baletul limuzinelor

Intr-un stil ce a amintit usor de paradele grandioase ale epocii sovietice, comandantul regiunii militare a Moscovei, generalul Efremov, l-a salutat pe ministrul Apararii, Serghei Ivanov, ambii aflati in picioare in cite un imens automobil ZIL decapotabil, din perioada sovietica. Ministrul apararii a salutat si a trecut apoi in revista unitatile. Intr-un adevarat balet al limuzinelor ZIL, Ivanov si Efremov s-au oprit in fata tuturor detasamentelor aliniate in Piata Rosie, primind raportul acestora. Apoi, Ivanov a urcat la tribuna, unde a raportat comandantului suprem, presedintele Putin, ca Armata este gata pentru parada. A urmat discursul lui Putin, apoi limuzina generalului Efremov a pornit parada, in fruntea trupelor care au defilat de-a lungul Pietei Rosii, prin fata tribunei oficiale.

Istorie in camioane

Soldatii, imbracati in uniforme ale marinei, infanteriei sau cavaleriei sovietice au defilat pe jos sau pe cai. Parada a continuat cu defilarea a zeci de camioane ZIS-5, in care se aflau fosti combatanti cu piepturile acoperite de medalii si agitind garoafe rosii.De remarcat ca, special pentru aceasta parada, au fost fabricate nu mai putin de 140 de camioane din modelul ZIS-5, legendar pentru rezistenta sa, care i-a permis sa-i poarte pe ostasii Armatei Rosii pina la Berlin.

La trecerea veteranilor de razboi, presedintele Vladimir Putin si ceilalti lideri invitati au aplaudat in picioare. In finalul paradei, o escadrila compusa din avioane MiG si Suhoi au survolat cerul innorat al Moscovei, impodobindu-l cu culorile drapelului national al Rusiei, alb-bleu-rosu. Liderul rus si invitatii sai au depus apoi coroane de flori la Monumentul soldatului necunoscut, situat in apropierea zidurilor Kremlinului.

Putin, plouat

Cu doar citeva ore inainte de inceperea festivitatilor, capitala rusa Moscova a fost inundata de ploi torentiale, desi, in efortul lor de a iesi totul perfect, organizatorii au incercat sa stapineasca si vremea. Autoritatile ruse au difuzat in plafonul de nori, cu ajutorul a 11 avioane speciale, capsule de azot lichid cu nitrati de argint. Acestea au rolul de a concentra umiditatea si de a intirzia sau chiar directiona in alta parte aversele de ploaie.

Desi pina acum aceasta solutie s-a dovedit eficienta, exceptia s-a produs tocmai cind rusii vroiau sa-si uimeasca inaltii oaspeti cu o parada impecabila, tonurile de gri ale ploii riscind sa estompeze o capitala impodobita la tot pasul cu culorile rosu, portocaliu si galben. Dupa toate probabilitatile, sistemul anti-ploaie a esuat din cauza ca vintul era prea puternic si aducea continuu nori deasupra Kremlinului.Ca urmare, presedintele Vladimir Putin si sotia sa Liudmila, au fost nevoiti sa-si intimpine oaspetii inarmati cu o uriasa umbrela neagra, sub ploaie si vint puternic.

Mihai I, decorat de Putin

Rege Mihai I a fost decorat ieri, in cadrul receptiei oferite sefilor de stat si de guvern de catre Vladimir Putin. Invitat la Moscova, impreuna cu presedintele Traian Basescu, pentru a participa la ceremoniile dedicate celei de-a 60-a aniversari de la victoria impotriva nazismului, regele a primit medalia "60 de ani de la Victoria in Marele Razboi pentru Apararea Patriei", care se acorda veteranilor de razboi, oaspetilor straini si politicienilor de marca ce au luptat impotriva fascismului. Regele Mihai I, unicul supravietuitor dintre sefii de stat direct implicati in evenimentele de acum 60 de ani, este unul dintre cei sapte lideri ai vremii care au fost distinsi cu "Ordinul Victoria", acordat de URSS si inminat personal de catre Stalin.

Amintirile despre Yalta, "inecate" in Volga

Duminica seara, Vladimir Putin a avut o intilnire separata cu omologul sau american, George W. Bush, intilnire ce se prefigura a fi una incordata, date fiind declaratiile divergente date de fiecare lider in parte cu o zi in urma.Astfel, presedintele rus, Vladimir Putin, a salutat simbata victoria trupelor sovietice, in 1945, si eliberarea Europei de Est de ocupatia nazista, raspunzind indirect criticilor, in principal ale tarilor baltice si ale SUA, potrivit carora aceasta victorie a deschis o jumatate de secol de stapinire a URSS in regiune.

"Poporul nostru nu si-a aparat numai propria patrie, el a eliberat 11 state europene, pe un cimp de lupta ce se intindea de la Marea Barents pina in Caucaz, masina de razboi a agresorului a fost zdrobita", a afirmat Putin, cu prilejul inaugurarii unui nou monument, la Moscova, format din 15 coloane de marmura, fiecare dedicata unui front si comandantului sau. La rindul sau, presedintele american George W. Bush a deplins, insa cu jumatate de gura, pactul de la Yalta, care a divizat in 1945 Europa.

"Captivitatea milioanelor de oameni in Europa centrala si de est va fi intotdeauna evocata ca una dintre cele mai mari nedreptati ale istoriei", a afirmat el, intr-un discurs tinut la Riga. Simtind nevoia de a explica de ce SUA si aliatii lor nu au facut nimic pentru a ajuta popoarele cazute sub dominatia sovietica, Bush a afirmat ca, dupa cel de-al doilea razboi mondial, politica americana a fost aceea de a slabi URSS "pina ce comunismul avea sa se prabuseasca sub presiunea externa si a propriilor contradictii".

Intilnirea de duminica s-a dovedit insa a fi una cordiala, iar cei doi lideri au iesit impreuna la o scurta plimbare cu un automobil Volga 1956, cu numarul de inmatriculare GAZ 21, una dintre masinile de colectie de care dispune Putin Vizibil amuzati, cei doi lideri au urcat in masina, Putin oferindu-i lui Bush locul soferului. Inainte de a se urca la volan, Bush le-a spus reporterilor: "Fiti atenti, o sa-mi dea o lectie de condus", apoi a glumit: "A fost atit de amuzant, Cred ca mai facem o tura".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.