La sapte ani dupa atentatele din 11 Septembrie, Al-Quida inca reprezinta o amenintare pentru Occident, avand adepti si militanti peste tot in lume. .
“Majoritatea” insurgentilor care au participat la atacul asupra soldatilor francezi pe 18 august din Valea Uzbeen “nu erau afgani” a afirmat recent secretarul general francez, Claude Gueant. De unde vin? O parte vin de la vecinul Pakistan. Dar de asemenea, o parte sunt din Irak, unde combatantii islamisti arabi au lansat atacuri armate contra trupelor americane. Toti specialistii recunosc faptul ca in spatele insurectiei pastune (afganilor etnici) care doresc sa alunge trupele straine “de ocupatie” din Afganistan se afla influenta organizatiei Al-Qaida si a lui Ben Laden, conform ziarului francez Le Figaro.

Indepartati de Kabul la sfarsitul lui 2001 de catre coalitia internationala, talibanii s-au intors in Afganistan, unde influenta lor creste de la luna la luna. “Al-Qaida s-a reconstruit peste ruinele lui 11 Septembrie, beneficiind de sprijinul zonelor tribale, izolate”, explica Dominique Thomas, specialist in miscarile islamiste al Scolii de Inalte Studii in Stiintele Sociale. Zona la frontiera dintre Pakistan si Afganistan, populatia pastuna circula liber dintr-o tara in alta fara sa tina cont de linia Durand, frontiera imensa de 2400 de km, trasata de Imperiul Britanic in 1893.

In cativa ani, talibanii si complicii lor straini ai Al-Qaedei, libieni, marocani, egipteni si-au creat un nou sanctuar in Pakistan. Aceasta tara nucleara, instabila, unde statul nu areusit niciodata sa-si impuna autoritatea asupra zonelor tribale, a devenit locul intalnirilor capetelor militare. Doi dintre ei, responsabili de operatiunile al-Qaida, au fost ucisi luni de rachetele americane.

Reconstituirea Jihadului international in Pakistan, care se materializeaza prin ideea combatantilor entuziasti conform careia ei trebuie sa se lupte cu fortele straine din Afganistan si chiar sa moara pentru asta, capata teren dupa esecul al-Qaidei in Irak.

Al-Qaida are un succes foarte mare nu doar in Pakistan, Afganistan si Irak, dar si in Yemen, patria lui Ben Laden, Algeria, Mauritania, Arabia Saudita, statele din Sahara si risca sa formeze un front comun impotriva comunitatii occidentale, deoarece isi face propaganda organizata, dar tacita.

Organizatia, desi central ei este formata doar din cativa anumiti membrii, cu majoritatea bazelor in zonele tribale pakistaneze a devenit mai flexibila. Ea are “tentacule” peste tot in lume, influenteaza multe grupuri nationaliste si se asociaza cu grupuri locale mici, care sunt tentate de ideologia Jihadului global si de tacticile atentatelor sinucigase. Militantii pot sa intre in al-Qaida, fara sa apartina oficial organizatiei. Si pentru a dejuca vigilenta politicilor antiteroriste, Al-Qaida utilizeaza din ce in ce mai mult, in special in Irak, serviciile pentru femei, persoane cu dizabilitati mintale si indivizi marginalizati, candidati discreti la atentatele sinucigase.

Sapte ani de la 11 septembrie, SUA cu siguranta, dar si Europa, se afla in vizorul lor. Toata aceasta retea de organizatii teroriste din jurul al-Qaida au o agenda clara antieuropeana. Amenintarea ei sta in posibilitatea ca in fiecare zi sa aiba loc un atentat chimic, biologic sau nuclear.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.