Poate ca este vazut ca cel mai nepopular presedinte din timpurile moderne, un cowboy imprudent, unilateralist. Dar, dupa opt ani, el lasa in urma mult mai mult decat un dictator infrant in Irak.
Relatiile mai stranse cu India, raportul mai pragmatic cu China si presiunea exercitata asupra Iranului vor plati dividende in anii viitori.

"Irakul, singura mostenire de politica externa"

Nu tocmai. Nu poate fi negat faptul ca razboiul din Irak a definit presedintia lui George W. Bush. Dar este improbabil ca istoria sa consemneze acest razboi drept negativ, asa cum presupune lumea.

Este posibil acum ca razboiul sa se indrepte spre un sfarsit neconcludent. Insurgent a se va diminua, dar nu va disparea. Guvernul va functiona, dar va fi divizat.

Prezenta militara a SUA se va reduce, dar nu va avea loc o retragere completa. Iar vecinii Irakului vor fi loviti, dar geopolitica lor va ramane intacta. Si totusi, prin rasturnarea lui Saddam Hussein si inlocuirea lui cu un regim ales, neagresiv, chiar daca slab, SUA vor fi realizat o reala imbunatatire a situatiei din regiune.

Aceasta are un pret mare, in bani si vieti omenesti. Dar va si contrazice, in acelasi timp, cele mai negative predictii ale opozantilor razboiului. Pe masura ce razboiul din Irak incepe sa intre in istorie, el va ajunge sa fi e vazut mai mult ca frustrantul confl ict coreean sau ca insurectia din Filipine, decat ca dezastrul din Vietnam.

Va fi o parte importanta a mostenirii lasate de Bush, dar cu certitudine nu-i va defi ni intreaga guvernare. In timp, alte decizii cruciale din perioada Bush vor incepe sa atraga atentia. Printre cele mai importante va fi formarea unei aliante militare SUA-India.

In timpul lui Bush, SUA si India (impreuna cu Australia, Japonia si Singapore) au inceput exercitii navale comune. SUA si India au semnat un tratat privind schimbul de materiale nucleare in 2007.

SUA ofera Indiei avioane si nave de lupta si alte vanzari de echipamente care ar putea insuma pana la 100 de miliarde de dolari in ultimii zece ani. Otto von Bismarck a facut celebra predictie ca cea mai importanta realizare geopolitica a secolului XX ar fi ca SUA si Marea Britanie sa vorbeasca aceeasi limba.

Acum, valorile impartasite de SUA si India s-ar putea dovedi cea mai importanta realizare geopolitica a acestui secol. (…)


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.