Doriti o racheta dotata cu incarcatura nucleara? Nici o problema: de acum inainte, oricine poate achizitiona o astfel de arma.Aproape oricine.Oricum, cei care dispun de banii necesari. Recent, acest lucru a fost demonstrat de un reporter britanic.

Dandu-se drept membru al unei grupari teroriste musulmane care "lucreaza" prin Algeria si care are nevoie de "niste arme", un ziarist de la "Sunday Times" a fost la un pas sa devina posesor al unei astfel de "comori".Plecat dupa marfa, el a primit de la un ofiter al politiei secrete din Transnistria o oferta: trei rachete radioactive "Alazan", cu o raza de actiune de 12 metri si capabila sa distruga un orasel de mici dimensiuni.Proiectile aflate in numar mare printre cele 50.000 tone de arme ramase de la rusi in teritoriile din stanga Nistrului ale Republicii Moldova. Pretul cerut a fost, potrivit ziarului, "incredibil de mic" - 500.000 de dolari. Initial, se pornise de la 200.000 bucata.

Negocierile au durat doua luni.Spre sfarsit, reporterului i s-a cerut sa verse intr-un anume cont un avans de 2.000 dolari. I s-au mai cerut apoi alti 8.000 pentru acte si transport, "marfa" urmand sa treaca prin Ucraina, implicata deja intr-un scandal legat de comertul ilegal cu rachete nucleare.Pentru a se convinge ca rachetele sunt incarcate cu substante radioactive, cumparatorului i se dadea posibilitatea sa le verifice cu aparatura speciala.Nu a fost insa nevoie, pentru ca in ultima clipa jurnalistul britanic a iesit din joc. Andy Oppenheimer, unul dintre expertii in arme nucleare caruia "Sunday Times" i-a cerut parerea, a declarat ca rachetele "Alazan" nu omoara milioane de oameni, dar pot produce imense daune psihologice si economice, fiind, prin urmare, foarte atractive pentru teroristi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.