Rusia va incuraja separatistii din Transnistria sa ajunga la o intelegere cu guvernul de la Chisinau, a declarat, marti, un consilier de la Kremlin, in conditiile in care Moscova incearca sa-si refaca reputatia dupa conflictul cu Georgia, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Serghei Prihodko, consilier pe politica externa al presedintelui Dmitri Medvedev, a declarat ca Moscova doreste sa aplice o alta politica pentru R.Moldova si regiunea transnistreana, decat cea aplicata in cazul Georgiei. "Pozitia noastra este sa sustinem eforturile presedintelui Vladimir Voronin in procesul de pace, iar disponibilitatea Rusiei de a oferi ajutor a fost exprimata recent", a adaugat el.

"In vederea continuarii eforturilor, ne pregatim pentru o discutie serioasa cu Igor Smirnov, in urmatoarele zile", a spus Prihodko.

O alta sursa de la Kremlin a declarat ca intalnirea dintre Medvedev si Smirnov ar putea avea loc miercuri, la Soci.

Smirnov a sugerat ca Rusia ar trebui sa recunoasca Transnistria, dupa ce a recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.

Unii analisti au spus insa ca, dupa ce a trimis trupele ruse in Georgia, Moscova doreste sa arate lumii ca poate rezolva mai amiabil un alt conflict inghetat.

UE si Statele Unite au criticat aspru raspunsul "disproportionat" al Moscovei la tentativa georgienilor de a prelua controlul in Osetia de Sud. Transnistria seamana mult cu Osetia de Sud si Abhazia, noteaza Reuters. Ca si aceste regiuni georgiene, ea si-a declarat unilateral independenta in anii '90, cu ajutorul Rusiei. Rusia are acolo trupe de mentinere a pacii.

Medvedev, care s-a intalnit cu Voronin la Soci la 25 august, i-a spus ca vede "sanse bune" de a se ajunge la o intelegere cu separatistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.