Reuniti la Kushe, in nordul Albaniei, sefii celor mai cunoscute familii au decis elaborarea unui nou "cod al onoarei", pentru a-l inlocui pe cel din Evul Mediu, stabilit in urma cu 600 de ani de un "senior", Lek Dukagjini, in care se prevedea "razbunarea sangelui prin sange".Ceva gen "sangele cere sange", asa cum suna si codul de onoare al sicilienilor.

Noul cod s-a inspirat dupa un model adoptat de Muntenegru in urma cu 35 de ani, initiatorii reuniunii subliniind ca modelul aplicat in mica republica slava, care se confrunta cu probleme similare privind vendetta, a "dat rezultate bune".Principala noutate priveste autorul crimei, care devine singurul vizat de vendetta."Noul cod prevede ca nevinovatii sa fie liberi. Vendetta a facut ravagii si nu mai trebuie permis ca familii intregi sa fie afectate de tragedie", au explicat promotorii initiativei, originari din familiile cele mai mari si mai respectate din regiune.

In Albania peste 650 de familii, intre care si 2000 de copii, stau claustrate, amenintate cu moartea in numele unei vendette seculare, un fenomen care nu a putut fi eradicat, in pofida eforturilor autoritatilor si a instaurarii unui sistem judiciar riguros. In codul lui Lek Dukagjini, toti membrii de sex masculin apartinand unei familii care poarta acelasi nume ca asasinul erau vizati de razbunare.Familia victimei il desemna pe acela ce urma sa implineasca vendetta, prin omorarea unui barbat din familia inamica, indiferent de gradul de rudenie cu asasinul.

Noul cod precizeaza in mod clar ca nimeni altul decat asasinul va fi cel ce va plati pentru crima, preciza un membru ce apartine unei familii care si-a ingropat trei fii, victime ale vendettei. In plus, se mai prevede ca cel ce va gazdui sau va ajuta asasinul va fi complet abandonat de societate nu numai de comunitatile religioase, care ii vor refuza 10 ani orice participare la ceremonii, dar si de celelalte familii, care nu vor accepta casatorii cu copiii familiei.

Adoptarea noului cod este insotita de o activitate intensa a autoritatilor albaneze vizand rezolvarea problemei vendettei care afecteaza nordul tarii.Codurile morale, fie ele eficiente, nu pot inlocui legea, care trebuie sa fie severa fata de orice crima.Iar vendetta este si ea o crima, declara unul dintre membrii guvernului de la Tirana.

Mii de arme, furate in Albania in timpul rebeliunii din 1997 dupa caderea unor fonduri speculative, se afla inca in mainile populatiei si provoaca incidente, eforturile autoritatilor de a le recupera fiind zadarnice. Problema este cu atat mai grava cu cat armele sunt folosite in reglarile de conturi, intr-o tara unde locuitorii continua sa isi faca propria justitie, dupa acel "cod de onoare" ancestral. De acum, sefii familiilor au decis "modernizarea" lui, dar vendetta a ramas in vigoare...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.