Europenii vor consolida relatiile cu Georgia, sustinand politic si economic reconstructia acestei tari dupa razboiul cu Rusia, dar Tbilisi este totusi foarte departe de a obtine o promisiune legata de aderare, chiar si indepartata, comenteaza AFP.
Cei 27 reuniti la Bruxelles luni pentru un summit extraordinar au decis "conmsolidarea" relatiilor lor cu Georgia, mai intai pe termen scurt, organizand o conferinta a donatorilor pentru reconstructia Georgiei, careia UE i-a alocat deja 15 milioane de euro ajutor de urgenta. Apoi, pe termen lung, prin negocierea unui acord de facilitare a vizelor pe scurta durata cu UE si "prin infiintarea eventuala a unei zone de liber-schimb".

Insa, asa cum a sugerat premierul georgian Lado Gurguenidze, aceasta tara, inca fragila, concentrata pe aderarea promisa la NATO, trebuie, inainte de orice, sa "consolideze" situatia, inainte de a se gandi la viitorul european.

"Georgia este o tara foarte veche, dar o tanara democratie liberala, deci este crucial sa-si consoldieze progresele", a spus el marti, intrebat despre perspectiva de aderare. "Este clar ca, avand in vedere circumstantele, vom face acest lucru mai usor cu sustinerea prietenilor si aliatilor nostri si printr-o integrare mai stransa cu UE. Modalitatile realizarii acestei integrari mai stranse vor fi un subiect de discutii in UE" si acesta vor dura, a explicat oficialul, fara sa pronunte cuvantul "aderare".
"Cererea georgienilor nu este sa adere precipitat la UE", a comentat luni presedintele francez Nicoals Sarkozy. La summit, niciuna dintre cele 27 de state membre nu a pledat pentru o astfel de aderare, potrivit unui diplomat european.

Polonia, marea sustinatoare a Georgiei in fata Moscovei, a preconziat negocierea unui "acord de asociere" cu Georgia, dar un astfel de acord nu este neaparat o poarta deschisa catre UE.

"Georgia nu este pregatita, mai ales in termeni economici si comerciali" sa se alature blocului european, a notat diplomatul european, avand rezerve chiar si in privinta ajungerii la un acord de liber-schimb. "Argumentul general in UE este sa asteptam consolidarea situatiei", a adaugat el, subliniind diferentele majore in materie fata de Ucraina, care ar putea primi, la summitul din 9 septembrie, un "semnal foarte puternic" al UE asupra perspectivei sale de aderare.

Insa Georgia nu va fi uitata de europeni, care, in afara de ajutorul financiar, vor trebui sa o integreze in noul "parteneriat estic" imaginat de polonezi si suedezi pentru apropierea de UE a vecinilor din Est. Vazut initial ca o replica la proiectul Uniunii pentru Mediterana al lui Sarkozy, "acum toata lumea pare sa il vada ca o prioritate majora", a spus diplomatul.

"Ceea ce trebuie cu siguranta sa facem este sa avansam cu parteneriatul estic", a asigurat marti comisarul european pentru relatii externe, vorbind despre un calendar accelerat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.