Cei 27 reuniti la Bruxelles luni pentru un summit extraordinar au decis "conmsolidarea" relatiilor lor cu Georgia, mai intai pe termen scurt, organizand o conferinta a donatorilor pentru reconstructia Georgiei, careia UE i-a alocat deja 15 milioane de euro ajutor de urgenta. Apoi, pe termen lung, prin negocierea unui acord de facilitare a vizelor pe scurta durata cu UE si "prin infiintarea eventuala a unei zone de liber-schimb".

Insa, asa cum a sugerat premierul georgian Lado Gurguenidze, aceasta tara, inca fragila, concentrata pe aderarea promisa la NATO, trebuie, inainte de orice, sa "consolideze" situatia, inainte de a se gandi la viitorul european.

"Georgia este o tara foarte veche, dar o tanara democratie liberala, deci este crucial sa-si consoldieze progresele", a spus el marti, intrebat despre perspectiva de aderare. "Este clar ca, avand in vedere circumstantele, vom face acest lucru mai usor cu sustinerea prietenilor si aliatilor nostri si printr-o integrare mai stransa cu UE. Modalitatile realizarii acestei integrari mai stranse vor fi un subiect de discutii in UE" si acesta vor dura, a explicat oficialul, fara sa pronunte cuvantul "aderare".
"Cererea georgienilor nu este sa adere precipitat la UE", a comentat luni presedintele francez Nicoals Sarkozy. La summit, niciuna dintre cele 27 de state membre nu a pledat pentru o astfel de aderare, potrivit unui diplomat european.

Polonia, marea sustinatoare a Georgiei in fata Moscovei, a preconziat negocierea unui "acord de asociere" cu Georgia, dar un astfel de acord nu este neaparat o poarta deschisa catre UE.

"Georgia nu este pregatita, mai ales in termeni economici si comerciali" sa se alature blocului european, a notat diplomatul european, avand rezerve chiar si in privinta ajungerii la un acord de liber-schimb. "Argumentul general in UE este sa asteptam consolidarea situatiei", a adaugat el, subliniind diferentele majore in materie fata de Ucraina, care ar putea primi, la summitul din 9 septembrie, un "semnal foarte puternic" al UE asupra perspectivei sale de aderare.

Insa Georgia nu va fi uitata de europeni, care, in afara de ajutorul financiar, vor trebui sa o integreze in noul "parteneriat estic" imaginat de polonezi si suedezi pentru apropierea de UE a vecinilor din Est. Vazut initial ca o replica la proiectul Uniunii pentru Mediterana al lui Sarkozy, "acum toata lumea pare sa il vada ca o prioritate majora", a spus diplomatul.

"Ceea ce trebuie cu siguranta sa facem este sa avansam cu parteneriatul estic", a asigurat marti comisarul european pentru relatii externe, vorbind despre un calendar accelerat.