Rolul Romaniei ca actor regional este in plina dezvoltare, mai ales in dosare precum Transnistria si securitatea la Marea Neagra, iar capacitatea de a da substanta politicilor regionale se afla in mainile autoritatilor de la Bucuresti, a declarat Jean-Pierre Jouyet, inalt oficial francez, conform NewsIn.
Franta apreciaza foarte mult implicarea Romaniei in subiecte delicate precum conflictul georgian, a asigurat secretarul de stat francez pentru afaceri europene Jean-Pierre Jouyet, care a vorbit prin transmisie video din Franta in cadrul deschiderii "Reuniunii anuale a diplomatiei romane".

"Ultimele luni au adus o dovada in plus pentru ambitiile diplomatiei romane. Dezvoltarile din dosarul transnistrean, in contextul unor relatii tot mai puternice intre Bucuresti si Chisinau, turneul presedintelui Basescu in Caucaz si Ucraina, dezbaterile organizate pe tema Marii Negre - toate acestea reflecta rolul major pe care tara dumneavoastra o are in regiune si in mainile dumneavoastre se afla capacitatea de a da substanta acestei politici regionale", a mai spus inaltul oficial francez.

In numele presedintelui Nicolas Sarkozy, Jouyet a multumit Bucurestiului pentru ca a facilitat apropierea Serbiei de UE. "Dreptul primeaza in fata fortei si cred ca Romania a inteles foarte bine acest lucru. In Kosovo, ati ales sa participati la KFOR, la MINUK si la EULEX. Dorim sa va multumim inca o data pentru aceasta atitudine curajoasa si constructiva, care a contribuit la procesul de apropiere dintre Serbia si UE, un proces atat de necesar", a evidentiat secretarul de stat francez.

"Am convingerea ca Romania isi merita locul in UE, chiar daca mai trebuie sa faca eforturi in unele zone si ca aderarea la Schengen si introducerea euro mai necesita un plus de efort", a spus Jouyet, care nu a ezitat sa aminteasca de problemele din domeniul justitiei. "Romania mai are de rezolvat probleme in domeniul justitiei, iar Franta va oferi tot sprijinul in acest sens", a spus oficialul francez, accentuand ca Romania trebuie sa raspunda exigentelor acquis-ului comunitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.