UE si Ucraina pot face multe pentru aprofundarea legaturilor existente, inainte de analizarea posibilei aderari a acestei tari la organizatie, a declarat luni presedintele francez Nicolas Sarkozy, relateaza Reuters, monitorizata de NewsIn.

"Avem multe de facut pentru consolidarea legaturilor cu Ucraina, pana la o posibila aderare", a spus el la conferinta de presa ce a urmat summitului UE consacrat conflictului din Georgia.

Liderii UE s-au reunit luni intr-un summit extraordinar dedicat conflictului ruso-georgian.

Kievul spera ca evenimentele din Georgia, care nu au dus deocamdata la accelerarea procesului sau de aderare la NATO, vor determina Uniunea Europeana sa transmita Ucrainei un mesaj ferm de sustinere, oferindu-i perspective de aderare. Un summit UE-Ucraina este programat in 9 septembrie, la Evian, Franta.
La fel ca si NATO, care include 21 de state membre UE, si blocul european este divizat in ceea ce priveste o posibila aderare a Ucrainei, poate chiar mai mult decat in cazul Georgiei.

Polonia, tarile baltice, Suedia si Marea Britanie au considerat intotdeauna Ucraina o tara europeana si sustin ca aceasta perspectiva ii este datorata. Dar tarile din "vechea Europa" se opun acestei posibilitati, atat pentru ca vor sa evite o noua extindere, cat si din dorinta de a menaja Rusia.

In aceste conditii, Ucraina are deocamdata doar un acord de vecinatate cu UE, la fel ca Georgia, Azerbaidjan, Armenia si Republica Moldova. Pozitia oficiala a Comisiei Europene este ca usa Uniunii nu este "nici deschisa, nici inchisa" pentru Kiev.

Pozitia Frantei, care asigura in prezent presedintia UE, a evoluat totusi in ultimele luni in acest dosar, iar Parisul a recunoscut recent ambasadorul Ucrainei la UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.