Rusia este constienta de faptul ca impunerea unui embargo care sa stopeze livrarile de armament catre Georgia nu ar fi aprobata de Consiliul de Securitate al ONU, dar face asemenea declaratii pentru a intimida Occidentul in ziua summitului extraordinar, considera analistii consultati de NewsIn.
"Orice forma de embargo se aplica prin decizia unei institutii abilitate in acest sens, cum ar fi de exemplu ONU. Exista prevederi care se refera la impunerea unui embargo in anumite zone de razboi, dar acestea nu se pot aplica Georgiei care este un caz cu totul special", a declarat analistul Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning.

Acesta a explicat ca Rusia a distrus toate capabilitatile militare ale Georgiei, inclusiv cele cu care era angajata in misiuni internationale, iar acest lucru este si impotriva interesului unor state occidentale.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut luni impunerea unui embargo asupra livrarilor de arme catre Georgia, pentru a evita izbucnirea unui nou conflict armat in regiune.

"Capacitatile Georgiei de aparare sunt acum practic nule. Aprobarea unei astfel de decizii in Consiliul de Securitate al ONU e putin probabila, mai ales ca exista state - printre care si SUA - care au interesul ca Georgia sa se apere si sa poata participa in misiuni de mentinere a pacii", a spus analistul Iulian Chifu.
Rusia nu are cum sa impuna o astfel de decizie, pentru ca ar trebui sa demonstreze ca Georgia constituie o amenintare, a adaugat acesta.

Iulian Fota, expert in aparare si securitate, crede la randul sau ca asa ceva nu ar fi posibil. "Acest lucru nu se va intampla pentru ca va exista un veto occidental in Consiliul de Securitate", spune analistul.

Iulian Chifu a mai subliniat ca declaratiile Rusiei nu au fost hazardate, ci au vizat promovarea intereselor Federatiei Ruse "prin orice formula posibila". "Faptul ca face asemenea declaratii publice arata ca Rusia constientizeaza ca o astfel de propunere nu va fi niciodata validata, dar lanseaza o astfel de idee ca sa isi consolideze pozitia si sa se faca auzita", a declarat expertul.

Intrebat daca declaratiile au fost planificate special pentru ziua de luni, Chifu a raspuns ca anuntul Rusiei nu are legatura ca summitul extraordinar UE, ci cu "calendarul intern al Rusiei".

Pe de alta parte, Iulian Fota este de parere ca a fost o declaratie premergatoare summitului UE, "o declaratie tactica care sa intimideze". Dar din punct de vedere moral, considera Fota, nu numai strategic, Occidentul nu poate sa cedeze, ci doar sa spere ca Rusia este o tara a secolului XXI, o tara europeana. "Rusia nu are pe ce temei sa ceara aceasta blocada, care nu este conforma cu dreptul international", a explicat expertul.

Iulian Fota este de parere ca la summitul UE de luni nu vor fi luate sanctiuni impotriva Rusiei: "Este inceputul unui proces indelungat. Relatiile cu noua Rusie trebuie renegociate, iar Occidentul nu poate negocia prin sanctiuni pentru ca acestea duc la un impas. UE analizeaza totul cu detasare si neaplicarea sanctiunilor nu denota frica. Occidentul prefera calea dipomatica, graduala", a afirmat Fota.

Republica Moldova nu poate accepta planul Kozak

In ceea ce priveste implicatiile pe care conflictul din Georgia il are asupra unui conflict inghetat precum cel din Transnistria si aducerea tot mai des in discutie, in acest sens, a planului Kozak, Iulian Chifu considera ca Rusia a promovat un astfel de discurs si atunci cand la nivel declarativ incerca sa vanda altceva. "De fapt era vorba despre aceeasi realitate, ambalata sub diverse alte forme", a spus acesta.

"Administratia de la Chisinau nu poate face acest compromis, chiar daca se afla sub presiune electorala. Si chiar daca Voronin va accepta, aceasta decizie nu va trece de Parlament", a conchis Iulian Chifu.

In ceea ce priveste conflictul inghetat din Transnistria si modalitatea prin care UE poate sprijini R. Moldova, Fota considera ca Uniunea trebuie sa isi regandeasca politica de extindere spre Est. "Daca politica de extindere va fi gandita strategic, daca se vor face pasi palpabili si se vor cere conditii realizabile, atunci se poate lucra altfel si R. Moldova dobandeste o alta pozitionare", a evidentiat analistul.

"Planul Kozak inseamna moartea Moldovei suverne si unite. In plus, planul este atipic, pentru ca ar fi pentru prima data cand o minoritate ar decide pentru o majoritate", a punctat Iulian Fota.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.