Faimosul monument risca sa-si piarda "stralucirea" prin oprirea miilor de beculete care lumineaza faimoasa constructii. Decizia face parte dintr-o initiativa ecologica, ce are ca obiectiv transformarea turnului, dar si a altor monumente, in "prieteni ai mediului inconjurator"

Turnul a fost aprins pentru a marca intrarea in noul mileniu, proiectul fiind continuat ca urmare a cerintei in masa a publicului.

Astfel ca, din data de 1 ianuarie 2000, la lasarea serii, deja celebrele 20.000 de beculete, ce imbraca turnul intr-o mantie de diamante, stralucesc timp de 10 minute, spre incantarea turistilor.

Incepand cu luna viitoare insa, Sete, compania care se ocupa de administrarea turnului, a decis sa injumatateasca timpul de functionare a becurilor, reducand perioada de luminare la 200 de ore pe an.

"Aceasta este o decizie simbolica in primul rand, avand in vedere faptul ca reducerea costurilor nu este impresionanta", a declarat primarul Parisului, Bertrand Delanoë.

Decizia face parte dintr-un plan mai amplu prin care se doreste ca monumentele sa nu contribuie si mai mult la si asa controversata degradare a mediului. Biletele de intrare si documentele folosite in turn sunt fabricate din hartie reciclata, iar conducerea sustine ca energia electrica folosita provine din surse regenerabile. Tot in aceasta directie, se urmareste plasarea de panouri solare pe acoperisurile restaurantelor din varful turnului.

Aceasta ultima initiativa ecologica survine dupa ce orasul luminilor a incheiat un plan masiv pe 5 ani, de reducere a consumului de energie pentru 125 de monumente, prin inlocuirea obisnuitelor becuri incandescente cu becuri cu iodura metalica. Noile becuri au de cinci ori mai multa energie si dureaza mai mult.

In prezent, doar 218 kilowati sunt necesari pentru a asigura iluminarea a 280 de monumente din Paris, fata de 927, cati erau necesari inainte pentru a face orasul sa straluceasca. Factura de energie electrica a orasului a fost astfel redusa de patru ori.

Primarul Delanoë, reales in acest an pentru un al doilea mandat, a pus mediul inconjurator pe primul loc, introducand un plan de inchirieri de biciclete la pret redus si reducand volumul de trafic cu 10%, prin multiplicarea benzilor de circulatie pentru autobuze si reducerea spatiilor de parcare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.