Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a refuzat vineri sa pledeze vinovat sau nu la acuzatiile de crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid in fata Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Asa cum am spus si inainte, refuz sa ma pronunt", a declarat Radovan Karadzici, in timp ce judecatorul britanic Iain Bonomy i-a prezentat cele 11 capete de acuzare formulate pentru rolul sau in razboiul din Bosnia (1992 - 1995), soldat cu 100.000 de morti si cu 2,2 milioane de refugiati.

"In acest caz, potrivit procedurii, pledez nevinovat in numele dumneavoastra", a declarat judecatorul.

La prima sa infatisare, in 31 iulie, inculpatul a ales sa foloseasca termenul legal de reflectie, de 30 de zile, la care avea dreptul.

Acuzatul a aparut singur in fata judecatorului si a confirmat ca a "renuntat" la dreptul de a fi reprezentat de un avocat. "Vreau sa ma apar singur", a reafirmat el.

"Nu mi-am format inca echipa de asociati si de consilieri" juridici, a precizat Karadzici, explicand ca nu vrea sa pledeze, pentru ca asteapta o noua versiune a actului de acuzare anuntat de procuror.

La transferarea lui Radovan Karadzici in centrul de detentie al TPI de la Haga, procurorul belgian Serge Brammertz, a anuntat ca lucreaza la o noua versiune a actului de acuzare, in conditiile in care cea precedenta dateaza din anul 2000.

Radovan Karadzici, in varsta de 63 de ani, a fost, pana la arestarea sa in 21 iulie, unul dintre cei mai cautati fugari din Europa. El este considerat creierul "epurarii etnice" vizand musulmanii si croatii din Bosnia, lansate cu sustinerea Belgradului, potrivit procurorului TPI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.