Seful diplomatiei modovene, Andrei Stratan, va intreprinde o vizita "fulger" la Moscova, pentru a convinge autoritatile ruse sa semneze Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova, la reuniunea ministeriala a OSCE de la Sofia, informeaza Mediafax.

In cadrul unei emisiuni de televiziune, difuzata, marti seara, la Chisinau, presedintele moldovean Vladimir Voronin a precizat ca Declaratia de Stabilitate si Securitate "este un document foarte important pentru Republica Moldova, avand in vedere interesele Rusiei si Ucrainei dupa apropierea NATO si extinderea Uniunii Europene". "Ca sa nu ramanem prada acestor interese, am propus sa semnam declaratia", a adaugat Voronin, mentionand ca documentul nu este legat direct de solutionarea problemei transnistrene.

"Aceasta declaratie va clarifica definitiv locul nostru istoric aici, identitatea moldoveneasca", a subliniat seful statului moldovean. El si-a exprimat nedumerirea in legatura cu refuzul Rusiei de a semna documentul, mai ales ca, anterior, "presedintele Vladimir Putin a anuntat ca, in principiu, il sustine". "Ni s-a spus ca, deoarece am luat ca baza varianta Uniunii Europene si a Statelor Unite, Rusia isi va retrage semnatura", a mentionat Voronin.

"Nu este vina Moldovei ca UE si SUA au avut o reactie mai rapida", intervenind cu propuneri de modificare a documentului, a adaugat el. Declaratia, prezentata initial sub denumirea de Pact pentru Stabilitate si Securitate, este initiativa presedintelui moldovean, iar autoritatile de la Chisinau spera ca ea va fi semnata la Sofia de catre Rusia, Ucraina, Romania, Uniunea Europeana si Statele Unite.

SUA si UE fac presiuni

Statele Unite si Uniunea Europeana au facut apel catre mediatori si partile interesate sa dea un raspuns pozitiv la initiativa presedintelui Vladimir Voronin privind semnarea Declaratiei de stabilitate si securitate in Moldova, transmite agentia Interlic.

Dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al MAE, reprezentantii SUA si UE, care au participat, marti, la sedinta Consiliului permanent al OSCE de la Viena, au declarat ca aceste tari vor confirma angajamentele lor in ceea ce priveste integrarea teritoriala, securitatea, stabilitatea si dezvoltarea democratica a Moldovei.

SUA considera ca semnarea Declaratiei poate constitui un pas pozitiv, prin care societatea internationala ar stabili principiile directorii pentru reglementarea conflictului. De asemenea, SUA si UE si-au exprimat disponibilitatea de a sprijini, prin actiuni aditionale, eforturile internationale, pentru a atinge progrese in procesul de negocieri.

Retragerea fortelor ruse din Moldova

Statele Unite si Uniunea Europeana si-au exprimat, de asemenea, regretul in legatura cu lipsa oricaror progrese in procesul de implementare a angajamentelor de la Istanbul, chemand Federatia Rusa sa reia neintarziat si neconditionat retragerea fortelor sale militare din Moldova.

Abordand situatia la frontiera moldo-ucraineana pe segmentul transnistrean, SUA si UE au reiterat sprijinul pentru desfasurarea unei operatiuni de monitorizare a hotarului, indemnand, in acest sens, Ucraina sa accepte prezenta observatorilor internationali pe teritoriul ucrainean. In acelasi context, Uniunea Europeana a reamintit despre propunerea de implementare a unui sistem automatizat de schimb al informatiei vamale si a exprimat speranta ca partile vor reactiona pozitiv la aceasta initiativa, in timpul cel mai apropiat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.