Candidatul democrat la vicepresedintie Joe Biden a efectuat in septembrie 1999 o vizita in Romania in care a avut un schimb dur de replici cu anumiti oficiali romani despre aderarea Romaniei la NATO, povesteste fostul ambasador american la Bucuresti, James Rosapepe.

Fostul ambasador a declarat pentru Wall Street Journal ca Biden, care facea parte din Comisia de afaceri externe a Senatului, s-a intalnit cu un membru al opozitiei de atunci de la Bucuresti, relateaza NewsIn. Politicianul roman i-ar fi spus lui Biden ca Romania isi doreste sa intre in NATO pentru a nu-si mai face griji ca Alianta ar putea sa o atace din cauza relatiei cu maghiarii. "Turcii sunt membri NATO de mai multe decenii si ii lasati sa faca ce vor ei cu minoritatea kurda", ar fi continuat politicianul roman.

Reactia lui Biden a fost pe masura, potrivit lui Rosapepe. "Eram pe atunci ambasador in Romania si ne aflam in perioada de dupa reusita NATO de a opri epurarile etnice din Kosovo. Oficialii americani faceau adesea escale la Bucuresti pentru a multumi romanilor pentru sustinere si pentru a discuta despre perspectivele Balcanilor pentru anii urmatori", isi aduce aminte James Rosapepe in The Wall Street Journal.

Biden a manifestat o curiozitate aparte pentru Romania: "Spre deosebire de alti delegati, a caror atitudine era prea relaxata, Biden a fost energic si curios inca de la aterizarea pe Otopeni. Pe drum inspre oras, m-a coplesit cu intrebari despre pozitia Romaniei, despre statutul unor oficiali guvernamentali si despre culisele politicii externe romanesti in privinta lui Slobodan Milosevici, care se afla inca la putere in Iugoslavia", scrie fostul ambasador, actualmente senator democrat de Maryland.

"In cadrul intalnirilor pe care le-a avut cu presedintele Emil Constamtinescu si cu alti oficiali le-a multumit pentru sustinerea din Kosovo si apoi a abordat problema Milosevici - cata putere mai avea acesta in Iugoslavia dupa razboi? Cum evalueaza anumiti lideri democratici din opozitia de acolo?", povestese Rosapepe.

La majoritatea intalnirilor, liderii romani reiterau interesul lor puternic pentru aderarea Romaniei la NATO. In timpul dejunului de la resedinta ambasadorului american, la care au fost invitati lideri ai opozitiei (pe atunci PDSR -n.r.), unul dintre acestia ar fi ar fi facut o gafa, evocand un motiv pentru aderarea Romaniei la NATO de care nimeni nu mai auzise.

"Daca am fi membri NATO, atunci nu ar mai trebui sa ne facem griji ca Alianta va ataca Romania din cauza relatiei cu minoritatea maghiara, asa cum a facut-o in cazul Iugoslaviei", a spus acel lider al opozitiei.

Biden, vizibil iritat, potrivit lui Rosapepe, s-a ridicat de pe scaunul sau si s-a plecat peste masa spre liderul respectiv: "Daca de aceea vreti sa aderati la NATO, atunci o sa ma asigur ca nu veti reusi nicodata!", a spus posibilul viitor vicepresedinte american.

Ulterior, voci mai diplomatice i-au asigurat pe Rosapepe si Biden ca respectivul politician gresise si ca Romania are un angajament ferm pentru intretinerea unor bune relatii cu minoritatea maghiara.

"Au avut dreptate. Atunci cand partidul de opozitie a ajuns la putere, un an mai tarziu, partidul maghiar a sustinut noul guvern. In 2004, Romania a devenit membra NATO si a avut sustinerea lui Biden", a precizat Rosapepe.

"Ceea ce m-a frapat la Biden a fost franchetea si pasiunea sa, pe care le punea in slujba politicii externe a SUA. Stia cand si cum sa spuna lucrurilor pe nume. Iar romanii l-au apreciat pentru acest lucru"
, a mai spus actualul senator.

Fostul ambasador al Statelor Unite in Romania spune ca momentul "extraordinar" al vizitei a fost intalnirea cu Petre Roman, presedintele Senatului pe atunci. Rosapepe isi aminteste ca intrevederea a decurs excelent, dar ca Biden a fost nedumerit de un lucru la sfarsitul intalnirii. "De ce e atat de suparat omul acesta? Arata de parca i s-ar fi inecat toate corabiile. Cred ca se confrunta cu mari probleme, stii care sunt acestea?", l-ar fi intrebat Biden pe Rosapepe.

"Eram uimit. Fara sa stie prea multe despre ultimele evolutii din politica interna a Romaniei, Biden a citit limbajul nonverbal al lui Petre Roman si si-a dat seama ca acesta se afla sub mare stres. Problema era ca sustinerea electoratului pentru coalitia aflata la guvernare scadea. Cateva luni mai tarziu, guvernul a fost remaniat, iar el a devenit ministru de externe. Partidul lui Petre Roman a supravietuit alegerilor din 2000, dar a ajuns in opozitie", relateaza Rosapepe.

"Joe Biden a avut intotdeauna o intuitie extraordinara in ceea ce priveste politicienii si politica externa a SUA. Acest har il va ajuta si pe Obama sa puna isi in aplicare ambitosul proiect pe plan intern, in SUA, si sa protejeze securitatea Americii"
, conchide actualul senator democrat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.