CIA a recrutat o familie de ingineri elvetieni pentru a sabota programele nucleare ale Libiei si Iranului, dar si eforturile "parintelui" bombei atomice pakistaneze, scrie cotidianul american New York Times in editia de luni, citeaza NewsIn

CIA a platit peste zece milioane de dolari in patru ani familiei Tinner in schimbul unor informatii secrete vizand stoparea programelor de armament nuclear ale Libiei, dar si pentru a dezvalui eforturile nucleare ale Iranului si a sabota reteaua "parintelui" bombei atomice pakistaneze, Abdul Qadeer Khan, potrivit cotidianului american.

Inginerul elvetian Friedrich Tinner incepuse sa lucreze cu Abdul Qadeer Khan la jumatatea anilor '70, punandu-si pregatirea la dispozitia acestuia, pentru a construi o centrifuga. Serviciile americane de informatii l-au recrutat in anul 2000 pe fiul lui Friedrich Tinner, Urs, pentru a-i convinge pe tatal si pe fratele sau mai mic sa devina informatori ai CIA.

Contactata luni, CIA a refuzat sa comenteze cazul familiei Tinner, dar a salutat operatiunea impotriva retelei lui Khan. "Sabotarea unei retele a lui A.Q Khan este un veritabil succes, foarte semnificativ pentru activitatea serviciilor de informatii si care a ajutat ca lumea sa fie putin mai sigura", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al CIA, Mark Mansfield.

Inginerii elvetieni ar fi ajutat CIA si sa saboteze echipamentul nuclear destinat Libiei si Iranului, potrivit cotidianului american. Inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) descoperisera in 2003 si 2004 echipamente nucleare care pareau sa fie in stare perfecta, dar care nu functionau, subliniaza New York Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.