Guvernul spaniol a aparat luni regulile nationale de siguranta aeriana, contestate dupa accidentul aviatic de saptamana trecuta, soldat cu 154 de morti, relateaza NewsIn

"Sistemul de transport aerian este sigur si demn de incredere, sistemul de control al sigurantei pe care il avem, desi mai poate fi imbunatatit, este foarte eficient si respecta standardele internationale", a declarat seful autoritatii pentru aviatia civila din cadrul Ministerului Infrastructurilor, Manuel Bautista.

Doar 18 persoane au supravietuit accidentului unui aparat MD-82 al companiei Spanair, care s-a prabusit miercuri la decolare.

Rudele victimelor au acuzat compania Spanair ca a permis avionului sa decoleze, in pofida unor probleme tehnice, dar companiei a respins aceste acuzatii.

Guvernul spaniol a promis o ancheta detaliata cu privire la cauzele accidentului, cel mai grav din Spania din ultimii 25 de ani.

Bautista a refuzat sa dea detalii despre ancheta, despre care a spus ca este in plina desfasurare si nu este controlata de minister. "Nu vreau sa influentez sau sa impartasesc opiniile mele cu privire la ancheta, pana cand nu este finalizata", a spus el.

In aceeasi zi, sindicatul din care fac parte majoritatea pilotilor companiei Spanair a afirmat ca avioanele acesteia sunt "absolut sigure", pentru a contracara criticile aparute in presa dupa accident, relateaza AFP.
"SEPLA-Spanair declara ferm ca avioanele si zborurile Spanair sunt absolut sigure si respecta toate standardele de securitate operationala", se arata intr-un comunicat al sindicatului.

Inca din a doua zi dupa accident, reprezentantii SEPLA, al carui presedinte este un pilot Spanair, au aparat compania in fata anumitor atacuri ale presei. "La Spanair, niciun pilot nu a fost supus la presiuni pentru a zbura cu un avion care nu indeplinea conditiile legale de navigabilitate si siguranta", se arata in comunicat.

Cotidianul El Mundo a citat un fost pilot Spanair care, sub acoperirea anonimatului, a afirmat vineri ca aceasta companie "face presiuni asupra mecanicilor pentru a da avioanelor autorizatia sa decoleze, chiar daca acestea nu sunt pregatite" pentru zbor. "Toata aviatia spaniola stie acest lucru", a comentat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.