S-a autointitulat "lobbystul sfintilor, al pacatosilor, al zeilor si al generalilor". Edward von Kloberg III, cel care a consiliat o serie de dictatori ai secolului XX, s-a sinucis duminica, aruncindu-se de la etajul vilei sale din Roma. O parte a mass-media a considerat ca moartea celebrului expert PR a fost pe masura vietii sale.

Chiar daca limitele morale nu sint foarte bine stabilite in sfera PR-ului politic, foarte putini consilieri si-au construit o reputatie din lobby-ul dictaturii. Kloberg a fost unul dintre ei, declarind ca e fascinat de personalitatea clientilor sai. Nicolae Ceausescu, Saddam Hussein, Samuel Doe (Liberia), liderii militari din Myanmar, Mobutu Sese Seko (fostul Zair), inclusiv Laurent-Desire Kabila, cel care a inlocuit regimul lui Mobutu si a redenumit tara in R.D. Congo, sint doar citeva nume din portofoliul PR-istului, devenit legenda.

Dictatura ca afacere

In fata problemelor de etica pe care i le-au enumerat criticii si colegii sai, Kloberg a avut un singur raspuns: "Rusinea este pentru blegi". De altfel, consilierul nu si-a scuzat niciodata alegerile facute. "Personalitatile considerate paria sint ca acuzatii intr-un proces, ei avind dreptul la consiliere", spunea Von Kloberg. Intrebat despre limitele morale folosite de PR-istii politici din Romania, consilierul politic Dan Pavel considera ca exista multe prejudecati fata de PR-isti in tara noastra.

"Consilierii de imagine nu intra in rigorile de rind. Atita timp cit in lume exista tot felul de oameni, fata de care Natiunile Unite nu fac nimic sau inchid ochii, ei nu trebuie evitati. De altfel, imaginea in sine este un concept gresit inteles in Romania. Ea nu se construieste, ea este strins legata de realitate. Construirea imaginii este doar o accentuare a realitatii", explica fostul consilier al lui George Becali.

Sa dansezi cum ti se cinta

"Este foarte greu sa lucrezi cu dictatorii. Ei cred ca stiu totul, multi nu asculta, iar daca asculta, fac tot cum vor ei, pina la urma. In plus, vor sa apara rezultate imediat. In privinta lui Corneliu Vadim Tudor, l-am convins sa nu mai injure oamenii, sa nu mai fie vulcanic, sa vorbeasca mai calm si sa stabileasca o relatie buna cu presa. A trebuit sa il intorc la 180 de grade. Insa nu poti sa schimbi un om, nici macar intr-o jumatate de an", declara Nati Meir, fostul consilier al presedintelui onorific al PPRM.

Meir spune ca in relatia cu un dictator trebuie sa urmezi anumite reguli stricte de conduita: sa te ridici in momentul in care apare, sa nu maninci pina nu incepe el sa manince, sa maninci ceea ce comanda el. "Unui dictator trebuie sa ii spui ceea ce vrea el sa auda. Daca afara e soare si el spune ca ploua, tu ii spui ca ploua. In plus, tot timpul ii spui ca e bun, ca e mare si ca il apreciaza toata lumea", adauga Nati Meir.

Consilierul lui Ceausescu

In galeria dictatorilor pe care i-a consiliat, Kloberg nu a uitat sa il mentioneze pe Nicolae Ceausescu. Consilierul a obtinut pentru dictatorul roman concesii comerciale din partea Statelor Unite. In schimbul privilegiilor americane, dictatorul roman a permis publicarea Bibliei si trecerea evreilor din URSS prin Romania, cu pretul unor sume de bani. Prin intermediul firmei sale de lobby, Von Kloberg and Associates, "Journal of Commerce", "Washington Times" si alte citeva ziare regionale au publicat materiale propagandistice despre situatia din Romania comunista. Argumentele invocate in aceste articole atacau, in primul rind, criticile aduse regimului Ceausescu.

Viata extravaganta a unui fals "Von"

Kloberg a avut reputatia unui individ excentric, preocupat de propria imagine in aceeasi masura in care muncea la consilierea clientilor sai. Se imbraca extravagant, facea gesturi excentrice si chiar si-a modificat numele pentru a-i acorda o nota distinsa. Edward von Kloberg obisnuia sa se prezinte la gale si baluri imbracat in pelerine negre, frecventa restaurante in care cinau personalitati ca Nancy Reagan si calatorea cu avionul numai la clasa I. Pentru a acorda noblete numelui sau, i-a adaugat particula "von", spunind ca ii confera un aer distins.

Decorat de regele Rwandei

Comisioanele pe care le primea de la clientii lui erau impresionante. Sumele pentru serviciile sale se ridicau la 5.000 de dolari pe zi si, in plus, solicita contravaloarea deplasarilor cu avionul. Unul dintre evenimentele speciale de care a avut parte a fost decorarea sa de catre regele in exil al Rwandei, Kigeli al V-lea, cu Ordinul Regal al Leului, in grad de Mare Cruce. Regele l-a numit pe Kloberg "un mare prieten al Africii si un aristocrat adevarat". Evenimentul a avut loc la resedinta lui din Washington, care arata ca un adevarat muzeu, si s-a desfasurat in prezenta unor ambasadori si oficialitati celebre.

Pilda unei amante faimoase

Chiar daca a avut o serie de probleme medicale in ultima perioada a vietii, nu a renuntat la gesturile extravagante. Lovindu-se in drum spre un club in care avea o intilnire cu citiva prieteni, chiar daca avea rani care necesitau spitalizarea, a refuzat sa plece din club pina nu si-a mincat desertul preferat, budinca de orez. Si-a motivat gestul spunind ca a fost impresionat de atitudinea unei amante faimoase a regelui britanic Edward al VII-lea care, la 89 de ani, a murit servind desertul dintr-un vas din portelan. "Cred ca in felul acesta trebuie sa murim", a spus Kloberg.

In 2002, el s-a retras din activitate in urma unui atac de cord suferit in timpul unei calatorii cu avionul intre Coasta de Fildes si Paris. Suferea atunci de cancer, diabet si de boala Meniere, care ii afecta urechea interna. Cu citeva luni inainte de a se sinucide, intr-un interviu acordat "Washington Post", a spus ca a avut parte de o serie de actiuni dificile in activitatea sa, dar ca a fost recompensat pe masura eforturilor sale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.