Desi acuzarea solicitase ca pedeapsa "sa nu fie mai mica de 30 de ani", Salim Hamdan, fostul sofer al lui Osama ben Laden, a fost condamnat joi la cinci ani si jumatate de inchisoare de un tribunal militar extraordinar, relateaza NewsIn.

Procurorii au cerut juratilor sa analizeze chiar si pedeapsa cu inchisoarea pe viata.

Miercuri, Salim Hamdan a fost gasit vinovat ca a "acordat sprijin material terorismului", insa acuzatia de "complot" a fost insa respinsa.

Hamdan, care a stat mai mult de sase ani in inchisoarea de la Guantanamo, urmeaza sa ramana in detentie doar cinci luni. Presedintele tribunalului, amiralul Keith Allred, a decis ca se va lua in considerare perioada petrecuta in detentie de la inculparea sa in 2003, care este de cinci ani si o luna.

Pentagonul a reactionat joi la decizie, precizand ca Hamdan nu va fi eliberat peste cinci luni, pentru ca este considerat "inamic combatant", un statut ce permite Statelor Unite sa il retina prizonieri pe termen nelimitat, in cadrul "razboiului impotriva terorismului".

Potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman, Hamdan ar putea "beneficia de o reevaluare administrativa a statutului, iar daca nu va mai fi considerat "inamic combatant", ar putea fi eliberat.

Avocatii apararii au apreciat ca asupra Statelor Unite va exista o presiune internationala puternica in cazul in care acestia vor refuza sa-l elibereze pe Salim Hamdan la incheirea pedepsei.

"Administratia va decide daca va continua sa-l detina ca \'inamic combatant\', ceea ce ar acredita ideea ca acest proces a fost un exercitiu absurd, sau il va lasa sa plece", a declarat joi analistul Jonathan Drimmer, profesor de drept specializat chestiuni legate de crime de razboi. El a reamintit ca peste cinci luni, Statele Unite vor fi conduse de o noua administratie, iar ambii candidati la Casa Alba s-au pronuntat pentru inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, fara a da totusi detalii cu privire la ce vor face cu cei 265 de detinuti de acolo.

Indiferent de incurcatura juridica in care se afla, Salim Hamdan, care risca pedeapsa cu inchisoare pe viata, a primit condamnarea cu un zambet. El a multumit juriului si, asa cum facuse si dimineata, si-a prezentat scuze victimelor atentatelor al-Qaida. Apoi i-a strans mult timp mana lui Charles Swift, unul dintre avocatii sai, care il reprezinta de mult timp.

Deschis la 21 iulie, acest proces pentru "crime de razboi" in fata unui tribunal militar exceptional, primul dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost criticat atat de aparare, de avocatii militari, dar si de organizatiile de aparare a drepturilor omului. Printre reprosuri se numara folosirea marturiilor luate fie cu forta, fie fara ca acuzatul sa-si cunoasca drepturile.

Ramane de vazut cum va trata administratia acest caz particular, in conditiile in care noi procese, mult mai delicate, urmeaza a se desfasura. Printre acestea se numara cele ale c anadianului Omar Khadr, arestat la varsta de 15 ani in Afganistan, singurul occidental aflat inca la Guantanamo, dar si ale altor cinci suspectati care au participat la atentatele de la 11 septembrie, printre care Khaled Seikh Mohammed, autoproclamat artizanul atentatelor care s-au soldat cu aproape 3.000 de morti.

"Hamdan nu este decat un peste foarte mic in marea al-Qaida", a spus Jonathan Drimmer, si "a fost ales in mod evident pentru primul proces-test pentru a identifica problemele noului sistem juridic si pentru ca acuzarea sa poata pregati dosarele mai complicate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.