Cea de a 26-a editie a Jocurilor Olimpice de vara, probabil una dintre cele mai controversate din istorie, va fi deschisa vineri la ora 15.08, ora Romaniei, cu o ceremonia de trei ore si traditionala parada a celor 205 delegatii participante, relateaza NewsIn.

De multi ani, ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice se concentreaza pe prezentarea culturii tarii gazda. China, reticenta mult timp fata de privirile straine, este pregatita acum sa devina centrul atentiei unui public mondial estimat la cateva sute de milioane de persoane. Organizatorii chinezi au conceput un spectacol grandios pentru ceremonia de deschidere, concentrat asupra a ceea ce inseamna China, cultura chineza traditionala si locul ei in modernitate, reflectand in acelasi timp deschiderea catre lume.

Organizatorii nu mizeaza doar pe cifra opt, aducatoare de noroc in cultura populara chineza, ci si pe un dispozitiv impresionant de securitate, pentru ca sarbatoarea sa se desfasoare fara probleme. Tribuna oficiala va gazdui zeci de sefi de stat si de guvern, printre care Nicolas Sarkozy, George W. Bush si premierul rus Vladimir Putin.

Regizorul Zhang Yimou, cunoscut pentru nominalizarea la Oscar pentru filmul "Casa pumnalelor zburatoare", a fost cel care a supervizat ceremonia. Circa 15.000 de actori vor participa la spectacolul de pe stadionul olimpic, supranumit Cuibul de pasare, iar ceremonia va fi punctata de 29.000 de focuri de artificii. Festivitatile au fost planificate timp de trei ani si au fost tratate aproape ca un secret de stat.

Totusi, un colt din mister a fost ridicat cand postul sud-coreean de televiziune SBS a filmat cateva imagini la una dintre repetitiile de la sfarsitul lunii iulie si le-a difuzat pe internet. Ultima informatie care a ramas cu adevarat secreta este identitatea ultimului purtator al flacarii olimpice, despre care se stie doar ca va fi o personalitate aleasa pentru "succesul sau sportiv" si "influenta sociala".

Romania va fi reprezentata la Beijing de o delegatie formata din 102 sportivi si 61 de oficiali, urmand sa participe la competitii la 15 sporturi din cele 28 de la acest eveniment. Initial delegatia Romaniei avea in componenta 105 sportivi, dar dupa cazurile de dopaj ale Lilianei Popescu, Cristinei Vasiloiu si Elenei Antoci, accidentarea lui Mircea Bogdan si acceptarea Vioricai Tigau in randul reprepezentantilor la Olimpiada, numarul final a fost 102. Seful de misiune al Romaniei la Jocurile Olimpice de la Beijing este Alexandru Epuran.

Grandiosul spectacol pregatit organizatorii chinezi ar putea fi insa tulburat de politica. Mai multe organizatii pentru drepturile omului au cerut sportivilor sa poarte banderole sau bratari in timpul paradei sau sa faca semnul "T" pentru a-si exprima sustinerea pentru respectarea drepturilor omului in China si pentru Tibet.

Comitetul International Olimpic a fost criticat pentru ca a ales China sa gazduiasca aceasta editie a Jocurilor Olimpice, oferind regimului nu tocmai liberal de la Beijing sansa unei operatiuni de propaganda de dimensiuni planetare. In cei sapte ani care au trecut de la alegerea sa drept gazda pentru olimpiada de vara de anul acesta, Beijingul si-a repetat de nenumarate ori promisiunile de transparenta in timpul Jocurilor Olimpice, a cheltuit miliarde de dolari si si-a modernizat infrastructura pentru a putea gazdui evenimentul.

Si, daca in urma cu sase luni, totul parea sa mearga conform planului si protestele antichineze din lume erau sporadice, in scurt timp lucrurile au luat-o razna. Violentele din Tibet din martie, urmate de proteste antichineze la nivel global si peripetiile de pe traseul flacarii olimpice, mai ales in Franta, au provocat un dezastru de imagine. Vocile care denuntau agresivitatea chineza au castigat in forta si de peste tot s-au auzit apeluri pentru ca liderii mondiali importanti sa boicoteze evenimentul. Putini au ascultat apelul, dar mai marii lumii au incercat totusi sa pastreze o cale de mijloc. Si Bush si Sarkozy si-au insotit participarea la ceremonia de deschidere cu discursuri in care cer Chinei sa respecte drepturile Chinei si sa faca mai multe eforturi in favoarea democratiei.

Presedintele chinez Hu Jintao a cerut saptamana trecuta jurnalistilor, intr-o rara discutie cu presa straina, sa nu politizeze Jocurile Olimpice, afirmand ca acest lucru ar fi contrar spiritului olimpic, si a spus ca doreste ca presa sa respecte legile tarii. "Este invitabil ca popoarele din diverse tari si regiuni ale lumii sa aiba perceptii diferite", a spus el. "Nu cred ca politizarea JO ar ajuta", a subliniat presedintele. "Ar fi contrar spiritului olimpic, precum si aspiratiilor impartasite in intreaga lume", a adaugat el.

China a anuntat sapatamana trecuta ca nu va reveni asupra deciziei de a controla internetul in timpul JO, in pofida polemicii create in jurul acestui subiect. In centrul principal de presa al JO, care va primi aproape 5.600 de jurnalisti, numeroase site-uri disidente, protibetane sau ale unor organizatii nu pot fi accesate. CIO a trebuit sa recunoasca faptul ca autoritatile chineze nu au promis de fapt o libertate totala pe internet pentru presa acreditata. In provincia majoritar musulmana Xinjiang, unde a avut loc recent un atentat soldat cu moartea a 16 politisti, jurnalistii sunt urmariti pe strada de politisti in civil.

Cutremurul din 12 mai din Sichuan si emotia autentica provocata in lume de moartea a aproape 70.000 de oameni au schimbat putin perceptiile despre China, transformand Jocurile Olimpice "dintr-o aprobare obscena intr-o rasplata meritata", asa cum s-a exprimat comentatorul britanic Simon Jenkins.

Dar restrictiile de viza pentru turisti, curatarea Beijingului de nemultumiti, oamenii strazii si muncitorii migranti, precum si controlul strict asupra presei in acoperirea etapelor sensibile din parcursul intern al flacarii olimpice demonstreaza o dorinta obsesiva de a punere in scena a evenimentului, justificata oficial si prin amenintarile teroriste. Beijingul a fost invadat de forte de ordine si de baterii de rachete sol-aer, una dintre ele chiar langa stadionul olimpic. Organizatiile pentru drepturile omului afirma ca Beijingul se foloseste de terorism pentru a suprima nemultumirile interne, in special in regiunile Tibet si Xinjiang.

O alta problema ce risca sa intunece, la propriu, atmosfera festiva a evenimentului este poluarea. Autoritatile au inchis zeci de fabrici cu cateva saptamani inaintea olimpiadei si au restrictionat drastic traficul in capitala, dar Beijingul era in continuare invaluit in smog joi dimineata. Autoritatile dau asigurari ca poluarea aerului nu va afecta sanatatea sportivilor, dar multi au preferat sa isi petreaca timpul mai mult in camerele de hotel, din precautie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.