Doua edituri care publica literatura pentru copii au starnit controverse puternice in Suedia, stat in care se constata un nivel ridicat in privinta egalitatii sexelor, pentru ca au promovat, prin cartile lansate, valori ale unei societati liberale, scrie NewsIn.

Felul in care relationeaza oamenii, asteptarile pe care acestia le au la maturitate, si modul in care isi construiesc identitatile pe parcursul vietii, depind foarte mult de povestile pe care le aud in copilarie.

Povestile sunt bogate in semnificatii si mesaje care de cele mai multe ori promoveaza valori sexiste sau modele de viata traditionale, care sunt astfel perpetuate din generatie in generatie. Iata de ce, fetitele imbracte in roz sunt invatate prin povesti sa isi astepte ‘printul’ care le va salva de ‘balauri’, in timp ce scopul existentei lor este centrat in jurul dorintei de a se casatori si de a avea o ’casnicie fericita pana la adanci batraneti’.

Acesta este motivul pentru care editurile suedeze au decis sa demonteze modurile traditionale de gandire si sa transmita copiilor mesaje mai potrivite societatii actuale, care promoveaza valori precum democratia, egalitatea intre sexe si nondiscriminarea intre rase.

Editurile Vilda si Olika si-au deschis portile anul precedent in ideea de a publica volume pentru copii, renuntand la abordarea traditionala cu privire la sexe, rasa sau orientare sexuala.

"Scopul nostru este ca toate persoanele, fara a tine cont de sex, sexualitate, etnie sa aiba libertatea de a-si crea propria identitate si sa fie respectate pentru calitatile lor personale", a explicat co-fondatorul editurii Vilda, Karin Salmson.

Editura s-a asigurat ca fetitele nu sunt in permanenta imbracate in roz si baietii in albastru, ca tatal nu este cel mereu incarcat cu munca, iar mama insarcinata cu gatitul cinei. Parintii homosexuali sunt si ei prezentati ca un cuplu obisnuit.

Aceste opere evita, printre altele, referirile stereotipe la "rolurile traditionale ale sexelor si prejudecatile care compromit libertatea individuala".

Cofondatoarea editurii Olika, Marie Tomicic, a spus ca idea de baza este "inlaturarea rolurilor traditionale si sa ofere copiilor modele mult mai ample".

Cele doua edituri au publicat pana acum zece titluri, printre care si o carte care spune povestea unui baiat care poarta sandale roz si cea a unei fetite care are doi tati. Filosofia editurilor nu surprinde in Suedia, stat avansat in privinta egalitatii dintre sexe si a drepturilor minoritatilor, totusi noile abordari au starnit si in acest stat controverse si chiar critici mai ales pentru faptul ca la nivel stilistic, povestile ar putea avea de suferit.

"Pentru editurile Vilda si Olika valorile traditionale nu sunt prioritatea principala. Este o abordate gresita in momentul in care scrii pentru copii", a spus criticul literar de la cotidianul suedez Dagens Nyheter, Lotta Olsson, dupa cum arata NewsIn.

"Daca scopul final al povestirii este acela de a promova o idee, de a altera atitudini si comportamente ale copiilor, nivelul literar si artistic al cartii are de suferit", a spus Olsson.

Tomcic si Salmson au respins aceste critici, spunand ca "avem autori buni, ilustratori buni si, insistam, povesti bune. Asta este cel mai important".

"Incercam sa inlaturam un model", a spus Tomcic, care sustine ca este important sa arati copiilor ca exista numeroase alternative la referintele traditionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.