Cel mai puternic experiment de fizica din istorie, acceleratorul de particule Large Hadron Collider, se transforma cu repeziciune intr-unul dintre cele mai reci locuri din univers, in incercarea de a recrea conditiile de dupa Big Bang.

Laboratoarele CERN de la granita dintre Franta si Elvetia au intrat in ultimele stadii de coborare a temperaturii acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC) la 1,9 grade Kelvin (-271 de grade Celsius), temperatura mai rece decat cea a spatiului cosmic indepartat, informeaza BBC.

In imensul sau tunel subteran, LHC a fost echipat cu mii de magneti, aranjati intr-un inel intins pe 27 de kilometri, ce vor fi mentinuti in aceste conditii glaciale prin folosirea heliului lichid. Daca totul merge perfect, procesul de racire ar urma sa dureze circa doua saptamani.

In momentul de fata, sase din cele opt sectoare ale LHC au intre 4,5 si 1,9 grade Kelvin, desi toate sectoarele masinariei au fost coborate la 1,9 grade Kelvin la un moment dat, in ultimele luni.

Prin comparatie, temperatura din regiunile indepartate ale universului este in jur de 2,7 grade Kelvin (-270 de grade Celsius).

Pentru a obtine campuri magnetice mari fara a consuma prea multa energie, a fost necesar ca magnetii sa fie “superconductori”, mai exact sa aiba proprietatea (manifestata de unele materiale la temperaturi foarte scazute) de a canaliza curentul electric cu rezistenta zero si foarte putina pierdere de energie, explica Roberto Saban, responsabil pe divizia hardware. Heliul da dovada de proprietati spectaculoase la 2,2 grade Kelvin (aproape -271 de grade Celsius), devenind “superlichid”, ceea ce ii permite sa dirijeze caldura foarte rapid si sa fie un racitor extrem de eficient.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.