Doi germani au deschis o "scoala de condus Panzere", unde doritorii, care nu sunt putini la numar, pot pilota un tanc sovietic si, in functie de posibilitatile financiare, pot zdrobi cu acesta o carcasa de masina, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Intr-un nor de praf si fum, tancurile sovietice T-55 trec rapid prin peisajul de tara din Germania, dar asaltul nu are nimic militar: aici turistii sunt cei aflati la comanda. La "Scoala de condus Panzere" din Beerfelde, la jumatatea distantei dintre Berlin si frontiera poloneza, oricine poate invata sa conduca un vehicul blindat.

Aventura, organizata pe un teren de 8,5 hectare, la marginea padurii, atrage anual circa 10.000 de amatori de senzatii tari, gata sa dea 136 de euro pe jumatate de ora de condus, pentru placerea de a fi la comanda "monstrului "de 34 de tone.

"Nu are nicio legatura cu nostalgia dupa perioada comunista", asigura Axel Heyde, de 47 de ani, fost conducator de tanc al armatei est-germane, care, impreuna cu fratele sau Jorg a infiintat in 2003 aceasta baza neobisnuita. "Clientii nostri vin din intreaga Germanie, dar si din strainatate, inclusiv din SUA sau Noua Zeelanda. Nu sunt neaparat nebuni dupa lumea militara. Ceea ce ii atrage pe oameni la un tanc de asalt este ca il vad ca pe un univers secret, in care accesul este interzis, dar si un pic periculos", adauga Heyde, care are 12 angajati.

In unele sambete - ziua cea mai aglomerata - vin 70-80 de amatori. "Vin si tineri si batrani. Si nu vin doar barbati, nu. Avem si clienti fideli, care vin de mai multe ori pe an", explica un angajat. "Odata urcati la bord, unii ne intreaba unde se afla armele. Sunt dezamagiti ca nu pot sa traga", adauga el.

Recuperate din tarile foste comuniste, blindatele, modele T-55 sau BMP fabricate in Cehoslovacia sau Polonia in anii '50 si '60, au fost dezarmate si partial "deblindate", pentru ca altfel "ar fi fost considerate arme de razboi si nu am fi primit autorizatiile", explica seful.

Inainte de a se instala la comanda, turistii incep prin a-si pune o cagula din bumbac negru, apoi casca, rustica si greu de purtat, care le da un aer de cosmonaut. Apoi se pun in postul de pilotaj, asculta rapid explicatiile primite de la instructor si gata, totul este pregatit.

La sfirsitul "plimbarii", militarul pentru o zi, acoperit de praf, pozeaza mandru alaturi de tanc, langa sotia vizibil incantata. Si poate lua cu el DVD-ul cu "realizarea" sa, gratie camerei aflate la bord.

"Este genial", spune Werner Roder, un tehnician venit de la Berlin impreuna cu sotia sa. "Ea mi-a facut acest cadou pentru ziua de nastere si nu am decat doua regrete: a durat prea putin si mi-ar fi placut sa merg si mai repede", adauga el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.