Incredibil 5 Mai 2008 02:12
Pentru ca isi fac rau cu buna stiinta, pentru ca se bat in piept cu intelectul care ii deosebeste de celelalte specii, dar in acelasi timp isi urmeaza doar ocazional ratiunea, indivizii umani formeaza cea mai stranie specie de pe planeta.

Oamenii sunt cele mai bizare creaturi din regatul animalelor, declara fara ocolisuri publicatia „Live Science“ intr-o analiza a faptelor inutile, dezgustatoare si contradictorii care ii sunt caracteristice acestei specii. Cautarea fericirii in munca, viciile, dar si mersul biped sau apendicele sunt cateva dintre ele.

Desi psihologii au trasat precis o seama de posibile drumuri, majoritatea oamenilor o iau pe alaturi cand vine vorba despre implinirea sufleteasca. Cel mai important lucru de retinut e reprezentat de faptul ca fericirea e o stare de spirit si poate fi coordonata de vointa. In alte cuvinte, majoritatea oamenilor sunt atat de fericiti pe cat isi propun sa fie, explica cercetatorul David Lykken, de la Universitatea Minnesota.

Pastilele pot ajuta intr-adevar persoanele cu probleme mintale, insa nu joaca nici un rol in fericirea celor sanatoase.

Cu toate astea, tot mai multi indivizi isi cauta multumirea in flacoane si cutiute farmaceutice. Banii pot ajuta doar intr-o mica masura, deoarece, odata trecut pragul saraciei, fericirea migreaza spre zone mai putin mercantile. Oamenii trebuie sa ia atunci urma micilor placeri ale vietii, sa-si ocupe timpul cu acte de caritate facute la intamplare, sa-si ierte inamicii, sa se ingrijeasca de sanatate si sa-si investeasca energia pentru consolidarea familiilor si a relatiilor de prietenie.

Insa, ei le permit tot mai mult birourilor unde lucreaza sa le dea buzna in case. „Cei care folosesc in munca lor celulare si pagere se confrunta cu stergerea granitelor intre viata privata si cea profesionala“, considera Noelle Chelsey, sociolog la Universitatea Wisconsin-Milwaukee. Rezultatul inevitabil este cresterea numarului de ore de munca la care un individ pune umarul intr-o saptamana, dupa cum arata ultimul raport publicat de Organizatia Internationala a Muncii.

Peste 600 de milioane de oameni de pe glob se confrunta cu saptamani de lucru de peste 48 ore. Internetul wireless din ce in ce mai raspandit face ca vacantele sa-si piarda efectul scontat, deoarece angajatii au tendinta sa-si impacheteze nu doar cele necesare unui concediu, ci si unele sarcini si griji.

„Daca as lucra ca manager, le-as cere angajatilor sa-si lase celularele acasa atunci cand pleaca in vacanta si sa nu-si verifice casutele electronice pe parcursul sederii. La intoarcere vor fi mai odihniti si vor munci mai eficient, deoarece isi vor fi incarcat resursele psihologice“, explica psihologul Dov Eden, de la Universitatea Tel Aviv.

Volumul mare de munca duce la un nivel de stres sporit, care determina, la randul sau, aparitia unor boli. Un studiu aparut in decembrie 2007 arata ca stresul dauneaza sanatatii considerabil mai mult decat se crezuse pana acum. El deterioreaza toate componentele unui organism, de la gingii la inima, si ii face pe oameni mai predispusi la o serie de boli, de la banalele raceli la cancer.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.