Cuplurile vor putea apela la materialul genetic al altor persoane pentru a evita transmiterea bolilor ereditare. „Al treilea parinte“ nu va influenta in nici un fel trasaturile embrionului.

Zece embrioni umani, cu un tata si doua mame, au fost „construiti” de cercetatorii de la Universitatea Newcastle, din Marea Britanie, care au realizat un transplant de mitocondrii, combinind fertilizarea in vitro si chirurgia celulara, informeaza „The Telegraph“.

Ei vor sa foloseasca descoperirea pentru a eradica bolile cauzate de mutatiile ADN-ului mitocondrial, printre care se numara diabetul, distrofia musculara, orbirea si retardarea mentala. Transplantul genic are ca scop prevenirea transmiterii afectiunii unei mame catre copilul pe care-l naste. Cei din spatele experimentului subliniaza insa ca procesul nu afecteaza in nici un fel aspectul fizic si personalitatea acestuia. Mitocondriile sanatoase pe care le primeste de la cealalta femeie nu definesc nici un fel de trasaturi umane, astfel ca nu pot fi privite ca avind caracteristici parentale, fiind comparabile mai mult cu organele de schimb pe care unii pacienti le primesc. Situatia este similara cu schimbarea bateriei unui computer fara a afecta in nici un fel hard diskul acestuia.

Embrionii creati in cadrul experimentului au fost lasati sa se dezvolte doar pentru cinci zile, insa testele pe soareci arata ca este posibila obtinerea de progenituri cu mitocondrii noi, lipsite astfel de orice fel de boala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.