Fata de clasicele metode de investigare a intestinului subtire sau a colonului, metoda capsulei endoscopice nu este deloc dureroasa si nici complicata. „Pilula endoscopica este mult mai eficienta si, spre deosebire de edoscopie, care presupune aparatura complicata, care, de multe ori, fiind foarte scumpa, nu se gaseste la un standard performant in toate spitalele, mecanismul pe baza caruia functioneaza este foarte simplu. In plus, procedura clasica este neplacuta pentru pacient, dureaza aproximativ trei ore si necesita anestezie generala“, explica Anca Trifan, medic specialist gastroenterolog in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.
Capsula endoscopica este prevazuta cu leduri, o lentila care mareste imaginea de 1,8 ori, un procesor care transforma imaginea in unde de radiofrecventa, doua baterii care alimenteaza tot sistemul si o antena care transmite undele de radiofrecventa.
A doua componenta e constituita dintr-o centura cu senzori speciali care se fixeaza pe abdomenul bolnavului si preiau undele de radiofrecventa, transformate ulterior in imagini. Datele sint stocate si apoi se transmit printr-o statie de lucru in computerul dotat cu un soft special. „Capsula poate fi usor inghitita de catre pacient. In timp ce traverseaza tubul digestiv, pilula va transmite cite doua imagini pe secunda, timp de opt ore. Pacientul poate pleca acasa dupa ce inghite capsula si revine doar pentru preluarea si citirea imaginilor inregistrate“, adauga Trifan.
Despre autor:

Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Energii regenerabile și Green Deal, temele concursului BASF Innovation Hub
Sursa: green.start-up.ro
-
Daniel Ion, Casa del Pan: ”Coca hotărăște pentru mine ce timp am”
Sursa: start-up.ro
-
Cumpăna investește 3 milioane de euro în noua sa fabrică
Sursa: retail.ro
-
6 Minciuni, așa-zise „motive”, care te țin blocată într-o relație toxică
Sursa: kudika.ro
-
Se spune că suntem arhitecții propriei vieți: cum să trăim mai fericiți și să...
Sursa: garbo.ro
-
OTP Bank se alătură programului de susținere a IMM-urilor din domeniul...
Sursa: futurebanking.ro
-
Rusia a testat o rachetă hipersonică Zircon pe o distanță de 1.000 de kilometri
Sursa: wall-street.ro