Investigarea intestinului subtire si a colonului se realizeaza, mai nou, cu ajutorul unei pilule endoscopice, care poate face peste 55.000 de fotografii in opt ore.
Pilula endoscopica are aproximativ patru grame, este putin mai mare decit o capsula de ampicilina si inlocuieste cu succes tubul endoscopic. In centrele medicale de specialitate din tara se foloseste deja pentru intestinul subtire, urmind ca, in aproximativ o luna, specialistii sa o foloseasca si pentru colon.

Fata de clasicele metode de investigare a intestinului subtire sau a colonului, metoda capsulei endoscopice nu este deloc dureroasa si nici complicata. „Pilula endoscopica este mult mai eficienta si, spre deosebire de edoscopie, care presupune aparatura complicata, care, de multe ori, fiind foarte scumpa, nu se gaseste la un standard performant in toate spitalele, mecanismul pe baza caruia functioneaza este foarte simplu. In plus, procedura clasica este neplacuta pentru pacient, dureaza aproximativ trei ore si necesita anestezie generala“, explica Anca Trifan, medic specialist gastroenterolog in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.

Capsula endoscopica este prevazuta cu leduri, o lentila care mareste imaginea de 1,8 ori, un procesor care transforma imaginea in unde de radiofrecventa, doua baterii care alimenteaza tot sistemul si o antena care transmite undele de radiofrecventa.

A doua componenta e constituita dintr-o centura cu senzori speciali care se fixeaza pe abdomenul bolnavului si preiau undele de radiofrecventa, transformate ulterior in imagini. Datele sint stocate si apoi se transmit printr-o statie de lucru in computerul dotat cu un soft special. „Capsula poate fi usor inghitita de catre pacient. In timp ce traverseaza tubul digestiv, pilula va transmite cite doua imagini pe secunda, timp de opt ore. Pacientul poate pleca acasa dupa ce inghite capsula si revine doar pentru preluarea si citirea imaginilor inregistrate“, adauga Trifan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.