Acest studiu ar trebui, potrivit autorului sau, sa clarifice controversele despre originea evreilor europeni, care dateaza de peste doua secole.

Evreii de origine europeana, denumiti askenazi, reprezinta aproximativ 90% din cei peste 13 milioane de evrei care traiesc in prezent in lume.

Potrivit ipotezei renane, askenazii sunt descendentii evreilor care au parasit Palestina dupa cucerirea musulmana din anul 638 e.n. Ei s-au instalat mai intai in sudul Europei, apoi, spre sfarsitul evului mediu, aproximativ 50.000 dintre ei s-au deplasat din provincia germana Renania spre Europa de Est.

O astfel de teorie ar presupune o explozie a populatiei evreilor din Europa orientala de la 50.000 de indivizi in secolul al XV-lea la aproximativ 8 milioane de persoane la inceputul secolului al XX-lea. Rata de natalitate ar fi fost astfel de 10 ori mai mare decat rata de natalitate a populatiilor locale non-evreiesti. Si acest fapt ar fi trebuit sa se produca in ciuda dificultatilor economice, a bolilor, a razboaielor si a pogromurilor care au devastat comunitatile evreiesti, scrie MEDIAFAX.

Incercand sa clarifice lucrurile, autorii acestui studiu, publicat in revista britanica Genome Biology and Evolution, au comparat genomurile (genele care alcatuiesc patrimoniul genetic) a 1.287 de indivizi neinruditi intre ei, provenind din opt grupuri de populatii evreiesti, cu genomurile a 74 de persoane din afara comunitatii evreiesti.

Geneticianul Eran Elhaik, de la Scoala de sanatate publica John Hopkins, din orasul american Baltimore, a analizat cu mare atentie datele obtinute, in cautarea mutatiilor suferite in codul ADN asociate cu originea geografica a unui grup.

Acesti indicatori au fost deja folositi in trecut pentru a face lumina asupra originii bascilor si a pigmeilor din Africa australa.

In randul evreilor din Europa, geneticianul a descoperit semnaturi ancestrale care indica foarte clar regiunea Caucaz si, intr-o mai mica masura, spre Orientul Mijlociu. Aceste rezultate, spune Eran Elhaik, sprijina teoria rivala ipotezei renane, cunoscuta sub numele de "ipoteza hazara".

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Potrivit acestei teorii, evreii din Europa orientala descind din acei hazari - un amestec de clanuri turce care s-au instalat in Caucaz in primele secole ale erei noastre si, influentati de evreii din Palestina, s-au convertit la iudaism in secolul al VIII-lea.

Evreii hazari au construit un imperiu infloritor, atragandu-i pe evreii din Mesopotamia si din Imperiul Bizantin. Insa imperiul hazar s-a prabusit in secolul al XIII-lea, atacat de mongoli si slabit de epidemiile de ciuma neagra. Evreii hazari au fugit spre vest, instalandu-se in regatul polonez si in Ungaria, unde competentele lor din finante, economie si politica au fost foarte apreciate. Potrivit ipotezei hazare, ei s-au raspandit apoi in Europa centrala si in cea occidentala.

"Am ajuns la concluzia ca genomul evreilor din Europa este un mozaic al unor populatii stravechi, inclusiv hazarii iudaizati, evrei greco-romani, evrei din Mesopotamia si din Palestina. Structura populatiei lor a fost formata in Caucaz si pe malurile Volgai, cu radacini care se intindeau pana in regiunea Canaan si pe malurile Iordanului", a declarat Eran Elhaik.

Citeste si:
Restaurantele s-ar putea reînchide. Controverse din cauza numărului...
Restaurantele s-ar putea...

Eran Elhaik sustine ca istoria schitata in gene este sprijinita de descoperiri arheologice, de literatura evreiasca ce descrie convertirea hazarilor la iudaism, dar si de limba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.