Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, ascunde gheata si materii organice inghetate in craterele sale de la polul nord, care sunt permanent in umbra.

Telescoapele de pe Terra au descoperit in ultimii 20 de ani mai multe dovezi despre existenta gheturilor pe Mercur, insa materiile organice detectate constituie o surpriza, spun specialistii de la NASA care coordoneaza misiunea Messenger, prima sonda care orbiteaza planeta.

Atat gheata, cat si materiile organice, similare carbunelui sau gudronului, ar fi rezultatul unor coliziuni ale planetei cu comete si asteroizi, produse in urma cu milioane de ani. relateaza MEDIAFAX.

"Nu este ceva ce ne asteptam sa vedem, dar, bineinteles, iti dai seama ca este oarecum logic, pentru ca am vazut aceste lucruri si in alte parti",
precum corpuri inghetate din afara sistemului nostru solar sau in nucleele unor comete, a declarat David Paige, de la University of California, din Los Angeles.

Spre deosebire de roverul Curiosity de pe Marte, care colecteaza mostre de roci si sol de pe planeta rosie pentru a descoperi in mod direct eventuale urme de materii organice, sonda Messenger aduna date cu ajutorul razelor laser. Descoperirile de pe Mercur sunt rezultatul analizarii acestor date, pe parcursul unui an, cu ajutorul unor modele pe computer, experimente si deductii, nefiind vorba de o analiza directa.

Cercetatorii spun ca nu este vorba doar de o ipoteza nebuneasca, explicatiile ducand spre concluzia ca este vorba de materii organice.

Specialistii cred ca materiile organice, care sunt de doua ori mai intunecate decat cea mai mare parte a suprafetei lui Mercur, au fost amestecate cu materiile provenind de la asteroizii sau cometele cu care s-a ciocnit planeta.

Cercetatorii nu cred ca Mercur a fost sau este potrivita pentru viata, in formele sale primitive, insa descoperirea acestor materii organice pe o planeta aflata in centrul sistemului nostru solar poate aduce informatii privind modul in care a aparut viata pe Terra sau cum a evoluat pe planete din afara sistemului solar.

Sonda Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) isi va incheia misiunea de doi ani pe Mercur in martie anul viitor, dar NASA spera sa obtina finantare pentru un al treilea an. Sonda va ramane pe orbita planetei pana ce se va izbi de suprafata acesteia din cauza gravitatiei.

Citeste si:
Patru persoane din Suedia au murit după ce au căzut într-un lac
Patru persoane din Suedia au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.