Efectul schimbarii de ora in ultimul weekend al lunii octombrie nu dureaza, spun specialistii, care avertizeaza ca bucuria unui somn prelungit dispare in cateva zile, informeaza dailymail.co.uk.

Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti", spun specialistii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile, transmite MEDIAFAX.

Afirmatia acestora vine in urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie si care a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.

Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt chiar mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna. Insa beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminica a lui octombrie, dispar rapid, multi dintre cei care s-au declarat multumiti de situatie spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin.

Ora de iarna: In noaptea de sambata spre duminica, ora 4:00 devine ora 3:00

Intrebati cum au dormit, participantii la studiu si-au acordat o nota de 5,4 la calitatea somnului inainte de trecerea la ora oficiala de iarna si de 4,5 dupa schimbarea orei.

"Trecerea la ora de iarna le poate oferi un scurt ragaz pentru odihna atat acelora care au probleme cu somnul, cat si celor care dorm bine de obicei, efectele in cazul primilor fiind temporare", spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow. "Odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentueaza odata cu instalarea iernii", adauga profesorul.

"Pe masura ce noaptea devine mai lunga, suntem tentati sa ne culcam mai devreme si sa ne trezim mai tarziu si incheiem prin a fi bulversati", mai spune acesta.

Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Pentru trecerea la ora oficiala de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca duminica 28 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga zi a anului.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.