Produsele antifumat pe baza de nicotina, de tipul de tipul plasturilor sau al gumei de mestecat, au aceleasi sanse de recidiva ca si cei care au renuntat fara ajutor, arata un studiu recent al cercetatorilor americani.

In urma studiului publicat de Tobacco Control, s-a descoperit ca aceste produse, dar si alti inlocuitori ai nicotinei din tigareta nu previn reluarea viciului de catre fostii fumatori.

Dintre cei 787 adulti monitorizati, care au renuntat la fumat in ultimii doi ani, aproape o treime au recunoscut ca s-au reapucat de fumat. Cei care au folosit plasturi, guma de mestecat, inhalatori sau spraiuri nazale cu nicotina erau la fel de predispusi la recidiva ca si cei care au renuntat fara ajutor, spun cercetatorii de la universi tatile Harvard si Massachusetts, conform evz.ro.

Noile descoperiri sunt in vadit contrast cu rezultatele mai multor teste clinice realizate inainte ca produsele sa primeasca aprobarea FDA (Food and Drug Administration) in aniii ‘90. Testele aratau ca voluntarii au sanse de trei ori mai mari sa renunte definitv la fumat decat cei care nu folosesc astfel de produse.

In grupul celor care au reinceput sa fumeze, cercetatorii nu au gasit nicio diferenta intre persoanele care au apelat la subtitute nicotinice mai mult de sase saptamani consecutiv si cele care nu au folosit nicio terapie, informeaza realitatea.

Totodata, nu au fost descoperite diferente intre cei care fumau mult si cei care fumau mai putin. Cercetatorii sunt de parere ca cheltuielile din fonduri publice pentru a furniza aceste substitute nicotinice sunt contestabile, mai ales ca aceasta abordare este facuta in detrimentul finantarii campaniilor antifumat, care s-au dovedit a fi mai eficace. In SUA, substitutele cu nicotina pot fi cumparate fara prescriptie medicala de peste un deceniu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.