Cu ajutorul telescopului Kepler, o noua echipa de cercetatori a analizat "gigantii rosii" si au descoperit cum imbatranesc si mor stelele.

Telescopul Kepler al NASA este unul din cele mai de succes instrumente in spatiu dar, chiar si asa, i-a luat doi ani sa descifreze secretul care se ascunde in spatele stelelor care se sting.

Analizand impulsurile care “calatoresc” prin gigantii rosii, o echipa condusa de doctorandul Paul Beck de la Universitatea Leuven din Belgia a descoperit ca miezul lor se invarte de 10 ori mai rapid decat suprafatele.

“Intelegand cum o stea se roteste in interior ne ajuta sa intelegem cum stele precum soarele imbatranesc”
, a spus Beck, citeaza Daily Mail.

Soarele se va transforma intr-un gigant rosu in aproximativ 5 miliarde de ani. Mult timp s-a stiut ca miezul acestor stele se invarte usor si ca le este necesar un an sa faca o rotatie completa.

Aceasta echipa a descoperit ca miezul lor se invarte atat de repede ca fac mai mult de o rotatie pe luna. Beck si colaboratorii tai au analizat undele stelelor, care apar la suprafata precum niste variatii in stralucirea stelei.

Miezul ajuta sa intelegem cum va evolua o stea”, declara Beck.

Sursa foto: Daily Mail.co.uk


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.