Intretinerea casei nu te costa nimic, deorece isi produce singura energia si caldura, iar ventilatia este naturala.

Conceptul "Sunlighthouse - casa activa" este rezultatul unei munci de doi ani a arhitectului austriac Juri Troy si a unei echipe de 20 de ingineri si specialisti in constructii. Rezultatul? Sunlighthouse genereaza o cantitate de energie mai mare decat cea pe care o consuma si isi neutralizeaza emisiile de CO2, potrivit Money.ro.

Potrivit reprezentantilor, Velux Sunlighthouse ofera un factor de lumina naturala de patru ori mai mare decat cerintele din normativ, iar ferestrele aduc un procent mult mai mare de lumina naturala fata de una normala. Mai mult, casa este alimentata cu aer proaspat pe tot parcursul anului: in perioadele reci, ventilatia cu recuperare de caldura asigura un climat interior sanatos, iar primavara se activeaza programul de aerisire automata prin intermediul ferestrelor.

Panourile fotovoltaice de pe acoperis furnizeaza energie electrica, iar incalzirea apei calde menajere este realizata in mare parte prin intermediul panourilor solare termice. Surplusul poate fi transferat in sistem, contra cost, aducand profit proprietarului.

O astfel de casa nu este insa la dispozitia oricarui roman. Prototipul din Austria a costat 850.000 de euro cu tot cu terenul aferent. In Romania ar putea costa mai putin, insa nu se stie inca cu cat. Reprezentantii spun insa ca banii se pot amortiza in 30 de ani, din vanzarea energiei pe care o produce.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.