Testele date unui trib amazonian, Mundurucu, in cadrul unui studiu sugereaza ca intuitiile pe care oamenii le au legate de geometrie sunt innascute. Astfel, deseori educatia cu privire la matematica acceptata ca "sfanta" in zilele noastre ne joaca o farsa, facandu-ne sa credem lucruri care nu sunt corecte. Iata de ce se intampla acest lucru!

In cadrul acestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences din Marea Britanie, cercetatorul Pierre Pica si colegii sai, au observat modul in care oamenii din tribul Mundurucu vad liniile, punctele si unghiurile si le-au comparat cu rezultatele unor teste rezolvate de elevi francezi si americani, scrie BBC News.

Desi limba mundurucu este o limba care are doar numere aproximative, si nu contine termeni geometrici precum triunghi, patrat sau vreo modalitate prin care sa se spuna ca doua linii sunt paralele (pentru ca aceste concepte nu exista in cultura mundurucu), amazonienii au demonstrat ca au abilitati comparabile sau chiar mai bune decat cele ale elevilor francezi si americani, in momentul in care au avut de rezolvat probleme legate de suprafete sferice.

Principiile de baza ale geometriei cunoscute de majoritatea persoanelor au fost stabilite de pentru prima data de catre matematicianul Greciei antice, Euclid, acum circa 2.300 de ani.

Geometria euclidiana include propozitii familiare precum faptul ca o linie poate uni doua puncte, ca unchiurile unui triunghi vor avea mereu aceiasi suma si ca doua linii paralele nu se intersecteaza niciodata. Aceste idei sunt integrate profunt in educatia formala din zilele noastre, insa oamenii de stiinta inca dezbat daca capacitate sau intuitia cu privire la geometrie pe care o au oamenii apare indiferent de limba pe care o vorbesc sau de educatia avuta.

"Limba tribului mundurucu contine numai numere aproximative. (...) Nu veti gasi foarte multi termeni geometrici precum patrat, triunghi sau orice altceva similar, si niciun mod de a spune ca doua linii sunt paralele... se pare ca aceasta limba (n.r. mundurucu) nu are acest concept", a declarat Pierre Pica pentru BBC.

  • In ce a constat studiul

Intr-o serie de dialoguri, profesorul Pica si colegii sau au studiat 22 de adulti si 8 copii din tribul Mundurucu prezentandu-le situatii care se rezolvau raspunzand la niste intrebari legate de geometrie. In loc sa le prezinte notiuni abstracte precum doua puncte aflate intr-un plan, echipa de cercetatori s-a folosit de exemple precum doua sate aflate pe o harta.
Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Intrebari similare au fost puse unui numar egal de adulti si copii, cu varste pornind de la cinci ani, din Franta si SUA.

Raspunsurile date de amazonienii din tribul mundurucu au fost aproape la fel de exacte ca cele ale respondentilor francezi si americani. Se pare ca amazonienii, desi nu au cuvintele necesare in limba pentru a raspunde la probleme de geometrie si nici nu au fost educati in acest sens, au o intuitie innasculta in ceea ce priveste liniile si formele geometrice.

"Intrebare este in ce masura cunoasterea, in acest caz, cunoasterea geometriei, este legata de limbaj. (...) In cazul de fata nu pare sa existe o relatie cauzala. Ai cunostinte de geometrie si asta nu se intampla pentru ca exista termeni geometrici in limba", a explicat profesorul Pierre Pica.

Cel mai surprinzator este faptul ca amazonienii si-au depasit co-respondentii vestici cand a exemplele din teste au fost mutate de pe suprafetele plane pe cea a unei sfere. De exemplu, pe o sfera, liniile paralele se pot intersecta, o propozitie pe care oamenii din tribul mundurucu s-au bazat mai mult decat respondentii francezi sau americani.

Citeste si:
Patru modalități de a investi în tine pentru a avea succes
Patru modalități de a investi...

In acest exemplu "non-euclidian", unde regulile de geometrie pe care le stim cu totii nu mai sunt adevarate, se pare ca sugereaza ca educatia de geometrie pe care o avem ne poate duce in eroare de foarte multe ori. "Cursurile de geometrie euclidiana sunt asa de puternice incat luam ca garantat ca propozitiile sale pot fi aplicate peste tot, inclusiv pe suprafetele sferice. Educatia ne joaca o farsa, facandu-ne sa credem lucruri care nu sunt corecte", conchide profesorul Pica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.