O femeie petrece in medie 23 de minute in fiecare zi pentru a-si spala si usca parul, ceea ce inseamna aproximativ doua ore si jumatate in fiecare saptamana. Insa, in timp ce aproape 40% dintre femei isi spala zilnic parul, se pare ca este in crestere numarul persoanelor care renunta la acest lucru pentru a obtine un par mai sanatos si mai frumos.

Perioada in care adeptii miscarii "fara sampon/no poo" nu isi spala parul poate ajunge chiar si pana la sase saptamani, iar vedete precum Jessica Simpson si Robert Pattinson au adoptat noua moda, scrie huffingtonpost.com.

Exista, desigur, oameni al caror par nu necesita spalare zilnica. De exemplu, femeile afro-americane spun ca au nevoie sa isi spele parul o data pe saptamana sau la doua saptamani, iar cele cu origini hispanice sunt printre cele care isi spala parul mai rar. Oamenii care au parul gras si subtire sunt cei care se spala mai des pe cap.

  • Este insa renuntarea la spalarea parului sanatoasa pentru podoaba capilara?
"Nu cred sub nicio forma ca spalarea zilnica a parului este o necesitate. Acest obicei s-a dezvoltat ca urmare a culturii «mirosului frumos» si nu dintr-o nevoie reala. Totusi asta nu inseamna ca opusul este adevarat. Nu stiu sa existe vreo demonstratie conform careia spalatul mai rar al parului este mai sanatos", a declarat Amy McMichael, dermatolog, citat de MEDIAFAX.

Scalpul si parul sunt doua entitati diferite: scalpul este partea vie, care necesita curatare pentru a fi sanatos, iar parul este partea moarta, care poate deveni uscata dupa spalarea cu un sampon prea dur.

Spalarea zilnica a parului conduce la pierderea unor uleiuri importante, ceea ce poate cauza ruperea acestuia in timp. Stilistul Louise O'Connor recomanda spalarea parului doar cu apa o data la doua zile si aplicarea unui balsam. Ea spune ca atunci cand parul este spalat totusi cu sampon, este bine ca acesta sa fie aplicat doar pe scalp, si nu pe toata lungimea firului deoarece acest lucru poate fi extrem de abraziv.

Medicul dermatolog George Costarellis afirma ca persoanele care au matreata si vor sa incerce metoda "fara sampon/no poo" pentru mai mult de cateva zile si-ar putea inrautati problemele.

"De asemenea, daca aplicati metoda la extrem si nu va spalati parul pentru o saptamana sau mai mult, firele de par care au iesit din radacina se acumuleaza pe scalp. In acest timp, alte fire de par cresc, iar acestea se incalcesc atat de tare incat nu mai exista alta solutie in afara de taierea completa", a declarat medicul George Costarellis.

Citeste si:
Theo Rose, adevăratul motiv pentru care și-a tuns părul: „O să mă...
Theo Rose, adevăratul motiv...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.