Femeile folosesc Facebook-ul ca pe o alta reduta a competitiei pentru atentie. Din pacate, traim intr-o cultura care valorizeaza prea mult trupul si prea putin mintea sau valorile morale, iar aceasta cultura este reflectata si in viata noastra online.

Femeile care isi posteaza fotografii numeroase cu ele insele si care au o multime de prieteni pe Facebook nu sunt doar sociabile sau pur si simplu mandre de pozele lor ci, comportamentul lor releva anumite probleme de auto-stima pe care le au. Ca sa isi constientizeze valoarea, ele au nevoie de permanenta consimtire a celorlalti. De cele mai multe ori este nevoie doar de aprecierea imaginii lor.

Comportamentul nostru online ne tradeaza mai mult decat credem. Nu sunt putine studiile care arata cat de multe lucruri poti afla despre o persoana, doar analizandu-i activitatea pe Internet, fiindca astazi, Internetul a devenit o dominanta forma de comunicare.

Studiul “Contingentele Stimei de sine si comportamentul in retelele de socializare” coordonat de Michael A. Stefanone a fost recent publicat de catre revista “Cyberpsychology, Behavior and Social Networking”. Aceasta cercetare explica comportamentul utilizatoarilor de retele sociale, iar in ceea ce le priveste pe femei, rezultatele cercetarii arata ca acestea adera fara ezitare la o cultura ce pune pret mai ales pe felul in care ele arata.

In cazul studiului realizat la Universitatea Buffalo - SUA , au fost intervievati 311 participanti, cu varsta medie de 23,3 ani – 49,8% dintre acestia fiind femei. Acele femei care isi bazeaza respectul de sine pe felul in care arata au tendinta de a-si face publice foarte multe poze cu ele insele, pe site-urile de socializare, arata studiul.

“Chiar daca rezultatele cercetarii sociologice sunt stereotipale si probabil usor de prevazut, este extrem de dezamagitor sa vezi ca in anul 2011, atat de multe tinere continua sa isi bazeze valoarea de sine in functie de felul in care arata – in acest caz postand fotografii cu ele insele pe Facebook, ca forma de divertizment. Acest fapt reflecta valoarea distorsionata pe care cultura populara a dat-o felului in care arata femeile”
, spune cercetatorul Michael A. Stefanone, profesor in cadrul departamentului de Comunicare de la Universitatea Buffalo.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

“Sunt mai multi factori care influenteaza capitalul de auto-stima al oamenilor. Barbatii de exemplu, isi bazeaza auto-stima pe realizari si pe avantajul pe care il au intr-o competitie, in timp ce femeile, in mod traditional si-au cladit auto-stima in baza felului in care arata. Am vrut sa vedem daca aceste stereotipii legate de auto-stima persista si in mediul online. Studiul pe care l-am facut la Universitatea Buffalo arata diferente de gen cu privire la utilizarea Facebook-ului, in functie de modul prin care este atrasa atentia celorlalti, de timpul petrecut online, de marimea retelei de prieteni si numarul pozelor pe care acestia le posteaza. Am gasit ca femeile petrec mult mai mult timp online, ele au mai multi prieteni in reteaua de socializare si posteaza de cinci ori mai multe fotografii cu ele insele”, explica Stefanone intr-un video de prezentare al studiului.

Citeste si:
[VIDEO] Marea Britanie pune la pamant Photoshop-ul
VIDEO  Marea Britanie pune...

Astfel, femeile folosesc Facebook-ul ca pe o alta reduta a competitiei pentru atentie. Spre deosebire de barbati, femeile se identifica mult mai mult cu propria imagine iar studiul a aratat o seama de diferente intre comportamentul femeilor si al barbatilor pe internet.

  • Citeste mai multe despre ce spun pozele de pe Facebook despre femei pe garbo.ro.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.