Miliardarul britanic Richard Branson are de gand sa le ofere lemurienilor, drept casa, una din cele doua insule pe care le detine.

Poate ca Branson, proprietarul grupului Virgin, nu le va oferi lemurienilor intreaga insula, insa are de gand sa infiinteze o colonie pentru primatele a caror specie este pe carele de disparitie pe insula Moskito. Afacerile grupului Virgin, detinut de Branson, se intind pe o paleta foarte larga, acoperind domenii de la muzica sau aeronautica pana la jocuri de noroc, relateaza CNN.

Acesta a declarat pentru BBC, ca numarul de cazuri de braconaj din Madagascar a crescut foarte mult in ultimii ani, lucru care ameninta lemurienii de pe insula, singurul loc din lume unde aceasta specie locuieste in salbaticie. "Am incercat sa ajutam ca specia lemurilor sa fie proteata, dar, din pacate, in Madagascar, din cauza ca guvernul a fost demis, spatiul pentru lemuri se micsoreaza pe zi ce trece", a declarat Branson.

Potrivit BVI Beacon din Insulele Virgine Britanice, Branson a facut o cerere pentru a aduce animalele pe insula sa de 125 de hectare, inca din octombrie 2010. Miliardarul britanic va aduce in cateva saptamani pe insula sa 30 de lemuri inel-coada din gradini zoologice din Canada, Elvetia si Africa de Sud. Animalele vor fi tinute in custi pentru circa o luna, iar apoi vor fi eliberate pentru a cunoaste insula. Daca proiectul are succes, si alte tipuri de lemuri ar putea fi aduse pe insula.

  • Pareri pro si contra

Desi initiativa lui Branson pare sa fie una buna, nu toata lumea este incantata de idee. Astfel, o serie de oameni de stiinta isi pun problema daca este indicat ca lemurienii sa fie introdusi intr-un teritoriu care se afla pe cealalta parte a globului fata de locul de bastina al speciei.

Biologul James Lazell, un cercetator cu experienta in studierea Insulelor Virgine si presedintele Agentiei pentru Conservare din SUA, a spus ca ideea lui Branson este un teribila, pentru ca lemurienii ar putea vatama echilibrul ecologic al insulei. "(Lemurienii) Mananca tot. Mananca soparle, fructe, rozatoare, insecte, oua de pasare, absolut tot", a declarat Lazell.

"Nu stim ce patogeni vor aduce lemurienii in Caraibe sau ce patogeni vor primi. Este minuntat ca domnului Branson ii pasa, iar el este faimos pentru responsabilitatea sa, insa avem nevoie de mai multe informatii", a declarat Penelope Brody-Sanders, vice-presedintele Fundatiei pentru Conservarea Lemurilor, potrivit The Guardian. Aceasta fundatie opereaza o rezervatie pentru lemuri in Manatee, Florida.

Citeste si:
Ministru britanic: Vladimir Putin e un „om într-o cușcă pe care...
Ministru britanic: Vladimir...

Avand in vedere cele spuse mai sus de cercetatori, cei de la The Guardian l-au contactat si pe miliardar, iar acesta le-a spus ca expertii contactati de el au spus ca riscurile sunt mici si ca speciile bastinase de pe insula vor fi protejate daca se demonstreaza ca lemurienii sunt o amenintare pentru ele.

"Va trebui sa vedem ce se intampla. Daca totul decurge bine, vom aduce mai multe specii de lemurieni si in timp, speram sa le gasim o insula mai mare", a declarat Branson pentru publicatia britanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.