Arheologii italieni cauta mormantul pierdut al femeii care se crede ca a fost modelul care l-a inspirat pe Da Vinci sa creeze Mona Lisa.

Cercetatorii vor incerca sa identifice femeia care i-a fost model lui Leonardo Da Vinci, dezgropand ramasitele unei femei de orgine nobila din Italia, scrie BBC.

Silvio Vincenti, specialist in istoria artei, crede ca daca vor localiza ramasitele Lisei Gherardini, va putea dovedi daca ea a fost sau nu modelul artistului. Un certificate de deces recent descoperit sugereaza ca aceasta a murit in 1542 si a fost ingropata intr-o manastire din Florenta. Excavarile vor incepe in Saint Orsola aceasta luna.

  • Misterul din spatele Mona Lisei si a zambetului sau enigmatic a intrigat expertii in arta timp de 500 de ani

„Putem pune capat unor dispute care dureaza de secole si sa intelegem, totodata, relatia lui Da Vinci cu modelul lui”
, a declarat Vincenti pentru Associasted Press. [Mona Lisa, un barbat?]

Folosind tehnicile stiintifice, Vincenti spera sa gaseasca craniul femeii – sotia unui negustor de matase bogat – si sa ii refaca fata. Grupul condus de acesta au reconstruit deja fetele unor artisiti folosindu-se de cranii.

In iunie, anul trecut, au descoperit ramasitele artistului renascentist italian Caravaggio si au identificat cateva cauze posibile ale decesului sau misterios.

  • „Pentru el(Da Vinci), pictura a insemnat si transpunerea calitatilor spirituale in portrete”

Oricum, exista indoieli cu privire la acuratetea informatiilor pe care le ofera oasele acoperite de timp. Vincenti studiaza tabloul cu Mona Lisa de cateva luni, si spune ca a gasit cateva simboluri ascunse in tabloul de la Luvru.

El crede ca Gherardini poate sa fi fost un model atunci cand Leonardo a inceput sa picteze, dar ca tabloul in sine poarta trasaturile fizice ale ucenicului si iubitului artistului.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.