Naveta Discovery, avand la bord sase astronauti, a fost lansata spre Statia Spatiala Internationala (ISS) joi, la ora 21.53 GMT, de la Centrul spatial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), pentru ultima sa misiune in spatiu, informeaza Reuters.

Lansarea a fost amanata cu trei minute din cauza unei defectiuni tehnice care a fost rezolvata foarte repede, relateaza MEDIAFAX.

Cel putin patru bucati de spuma izolatoare s-au desprins de pe naveta in timpul urcarii pe orbita, insa niciuna nu a reprezentat un pericol pentru Discovery, informeaza NASA. Bucatile de spuma izolatoare care se desprind de navete in timpul lansarilor a reprezentat o sursa de neliniste pentru NASA, mai ales pentru ca acesta a fost motivul pentru care naveta Columbia s-a dezintegrat, in 2003, la intrarea in atmosfera.

La inceputul lui ianuarie, NASA a anuntat ca a reusit sa remedieze problema fisurilor din rezervorul extern al navetei Discovery si ca intentioneaza sa o lanseze spre Statia Spatiala Internationala (ISS) pe 24 februarie. John Shannon, responsabilul programului de lansare a navetei Discovery (misiunea NASA STS-133), dadea atunci asigurari ca a fost rezolvata problema fisurilor din rezervorul extern al Discovery, care a tinut la sol naveta inca de la inceputul lui noiembrie 2010. Modificarile tehnice urmau sa fie incheiate pana pe 23 ianuarie.

Lansarea navetei Discovery a fost amanata de mai multe ori, incepand din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen in timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

  • Aceasta a fost a 133-a lansare a unei navete americane in cei 30 de ani ai acestui program al NASA. Acesta este ultimul zbor pentru Discovery si, totodata, al 39-lea pentru naveta, cea mai veche din flota spatiala a NASA.

Aceasta este, de asemenea, penultima sau antepenultima lansare a unei navete americane, inainte de retragerea lor din circulatie si trimiterea la un muzeu tehnic, din cauza costurilor operationale mari. NASA vrea sa economiseasca bani pentru a dezvolta noi vehicule capabile sa calatoreasca dincolo de orbita ISS.

Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, in principiu, de Endeavour, cel mai probabil pe 19 aprilie.
O lansare suplimentara a unei navete americane - Atlantis - ar putea avea loc mai tarziu anul acesta, daca Congresul american deblocheaza fondurile pentru acest lucru.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane - Discovery, Atlantis si Endeavour -, SUA va depinde de capsulele rusesti Soyuz pentru transportarea astronautilor americani pe ISS, pana la intrarea in functiune a capsulelor americane Orion, prevazuta pentru cel mai devreme 2016.

Discovery duce pe ISS, printre altele, o camera de stocare, o platforma pentru piese de schimb, dar si un prototip de robot umanoid.

  • Totodata, un experiment realizat de cercetatorii romani va fi transportat pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a declarat pentru MEDIAFAX, pe 18 februarie, directorul general al Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Experimentul romanesc a fost realizat de Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti. "Cresterea si Supravietuirea Fungilor Colorati in Spatiu" (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitatia si radiatiile cosmice asupra cresterii si supravietuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro. Experimentul a fost coordonat de Dumitru Hasegan, de la Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti (ESA).

Citeste si:
NASA oferă zeci de mii de dolari pentru cel mai bun design de...
NASA oferă zeci de mii de...

  • ISS, a carei constructie a inceput in 1998 si care este ocupata in permanenta, incepand din noiembrie 2000, se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.